Zpravodajství Brno

Po tragédii v Lopeníku se na Zlínsku poprvé pojedou závody rally

Velikost textu:
aktualizováno 7. 5. 2013 16:59

Slušovice (Zlínsko) - Po půl roce od tragické nehody při Rallyshow Uherský Brod, při níž zemřely čtyři dívky, se na Zlínsku znovu pojede rally. Slušovice v sobotu hostí populární Rallysprint Kopná. Bezpečnostní opatření budou přísná, vzkázali na dnešní tiskové konferenci pořadatelé fanouškům rychlé jízdy.

Rally provázejí zpřísněná bezpečnostní opatření
Rally provázejí zpřísněná bezpečnostní opatření
Otevřít galerii
  • Rally provázejí zpřísněná bezpečnostní opatření zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Rallysprint Kopná zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Zpřísněná bezpečnostní opatření mají chránit diváky zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Rally provázejí zpřísněná bezpečnostní opatření zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Přípravy jedné z neoblíbenějších rally na Zlínsku provází zvýšená bezpečnostní opatření. "Museli jsme uspořádat obsáhlejší školení všech pořadatelů. Vedoucí rychlostních zkoušek měli další bezpečnostní seminář. Od března už třikrát projížděl všechny úseky bezpečnostní komisař, který dodatečně určoval, kde budou zpomalovací retardéry," popsal ředitel závodu Josef Minařík.

V obci Březová, kde je jedno z divácky mimořádně atraktivních míst, se kvůli závodům dokonce konalo referendum. "Šedesát procent obyvatel bylo pro konání závodů, jen čtyřicet proti. Díky tomu nám je zastupitelé povolili," řekl Minařík. Vstřícní ale nebyli všude - třeba v Kašavě a Rakové auta do ulic nepustili.

Pečlivě se vybírala také místa, kde v průběhu závodu budou moct stát diváci. Oproti minulým ročníkům to bude výrazně dál od projíždějících vozů. "Nechceme ale, aby stáli tři sta metrů od tratě," komentoval hledání kompromisu Minařík.

Podle jezdců jsou teď bezpečnostní parametry českých tratí nastavené tak vysoko, že v Evropě nemají obdoby. "Když si vezmu, kolik se ročně utopí lidí ve vodě - vloni to bylo nějakých 250 lidí - tak kvůli tomu zakážeme rybníky? Nebo koupání?" podivoval se nad českou přísností vicemistr Evropy z let 2010 a 2011 Antonín Tlusťák.

přehrát video
Hovoří vicemistr Evropy 2010 a 2011 Antonín Tlusťák

Varování pro návštěvníky na webu Rallysprint Kopná

Snaha zvýšit bezpečnost závodů"Motoristický sport může být nebezpečný. Automobilovou soutěž sledujete na vlastní nebezpečí, proto dbejte zvýšené opatrnosti, nevstupujte do zakázaných prostor a nebezpečných míst, dodržujte pokyny pořadatelů a buďte jim případně nápomocni. Místo na rychlostní zkoušce si dopředu pečlivě vyberte a zaujměte je včas před uzavřením trati, tedy hodinu před průjezdem prvního jezdce."

(zdroj: Rallysprint Kopná)

I přes obtíže ale jezdci o tradiční rally Kopná zájem neztratili. "Na začátku sezony byl znatelný odliv soutěžících nejen v rallysprintovém šampionátu, ale především ve velkém mistrovství. Nicméně Kopnou úbytek posádek nepostihl, za to jsme rádi," uvedl ředitel Rallysprint Kopná Josef Minařík. Na start se postaví 135 posádek z pěti zemí.

Závodní trať Kopné měří bezmála 176 kilometrů a obsahuje osm rychlostních zkoušek na čtyřech úsecích Kameňák, Kopná, Hvozdná a Raková v celkové délce 77 kilometrů. Závod odstartuje v sobotu 11. května v devět hodin ráno na náměstí ve Slušovicích. Do cíle první závodníci přijedou krátce po půl čtvrté odpoledne.

Trasa Rallysprint Kopná v roce 2013
Trasa Rallysprint Kopná v roce 2013

Tragédie v Lopeníku rally těžce poznamenala

Nehoda se stala během rychlostní zkoušky na RallyShow Uherský Brod 10. listopadu 2012. Závodní vůz bratrů Bartončíkových vyjel ze silnice do míst, kde dívky stály. Nejdříve srazil poblíž hromady dřeva dvě z nich, otřel se o betonový sloup, a asi o 50 metrů dále u plotu smetl i další dívky.

Policie nehodu i nadále vyšetřuje. Jisté je pouze to, že dívky stály v zakázané zóně. "Možná v řádech dnů nebo týdnů se vyšetřování zdrží kvůli našemu vyšetřovateli, který měl těžkou dopravní nehodu. Obecně se ale na výsledky vyšetřování čeká tak dlouho, protože se zpracovávalo šest znaleckých posudků," řekla krajská policejní mluvčí Jana Macalíková. Jeho závěry i s případnými obviněními policie zveřejní v průběhu května.

  • Tragická nehoda u obce Lopeník
    Tragická nehoda u obce Lopeník autor: ČT24, zdroj: ČT24
  • Na místě tragédie v Lopeníku vzniklo pietní místo
    Na místě tragédie v Lopeníku vzniklo pietní místo zdroj: ČT Brno

Neštěstí vyvolalo otázku, zda mají riskantní závody ve volném terénu vůbec pokračovat. Nakonec federace automobilového sportu zpřísnila pravidla pro jejich pořadatele. Rally kvůli nehodě zažívá v posledním půl roce těžké časy.

Prezident Miloš Zeman včera řekl, že chce zakázat nebo omezit nebezpečné sporty, mezi nimi například rally. Uvedl to ve spotu k Týdnu bezpečnosti silničního provozu. Prezidentovu záštitu by musel doplnit konkrétní návrh.

Prezident Miloš Zeman o rally

Miloš Zeman v Senátu"Je to sportovní odvětví, které vede k mnoha smrtelným úrazům řidičů i diváků. Domnívám se, i když je to nepopulární, že by u nás měly být zakázány, nebo alespoň omezeny ty sporty, které vedou k množství smrtelných úrazů."


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.