Zpravodajství Brno

Kostra cirkusové hvězdy se objeví na nové výstavě na malenovickém hradě

Velikost textu:

Zlín – Ve 20. a 30. letech minulého století byla slonice Sumatra hvězdou cirkusů. Když v roce 1959 ve zlínské zoo uhynula, zůstaly její kosti schované v depozitáři. Po více než padesáti letech kostru znovu poskládal třeboňský preparátor Benjamin Hlivka. Skelet má být největším lákadlem nové výstavy Muzea jihovýchodní Moravy, jde totiž o jedinou vystavenou kostru slona v zemi.

Lebka slavné indické slonice těsně před připojením na zbytek kostry
Lebka slavné indické slonice těsně před připojením na zbytek kostry
Otevřít galerii
  • Lebka slavné indické slonice těsně před připojením na zbytek kostry zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Jediná přístupná kostra slona v Česku zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Sloní žebra zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Sestavená kostra slona zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

V meziválečném období byla slonice Sumatra velkým lákadlem manéže Kludských i dalších zvěřinců a cirkusů. Když zestárla, dali ji majitelé na dožití do zlínské zoo. "Byla ve značně zuboženém stavu, v zoo jí musela být amputována jedna noha, zbytek života byla pověšena na popruzích," uvedl zoolog Dušan Trávníček.

Uhynula v roce 1959. Preparátor sice kosti ošetřil, Sumatřina kostra ale nebyla nikdy v minulosti kompletně složena. Příležitostně byla vystavená jen její lebka. "Protože kostra ležela tak dlouho v depozitáři, byla ve velmi špatném stavu. Proto nebude stát celá, ale jen hrudník s lebkou a pánví, kosti nohou budou složené ležet vedle kostry," vysvětlil třeboňský preparátor Benjamin Hlivka. Celý skelet váží 300 kilogramů.

přehrát video
Stěhování sloní kostry na hrad v Malenovicích

Důvodem, proč kostru nebylo možné poskládat celou, je také to, že slonice trpěla silnou osteoporózou a kosti jsou proto křehké a lámavé. Preparátor Hlivka musel kosti chemicky ošetřit, přebělit a poté spojit. "Na kostře zcela chybí malé záprstní kůstky, některé byly ve špatném stavu a nešly spojit," dodal. Práce pro něj byla unikátní také v tom, že většinou se ošetřují kostry nedávno uhynulých zvířat, ne desítky let staré muzejní exponáty.

Sestavování sloní kostry
Sestavování sloní kostry
Více fotek
  • Sestavování sloní kostry zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/47/4633/463209.jpg
  • Stěhování části sloní kostry přihlížel v Malenovicích i vycpaný medvěd zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/47/4633/463204.jpg

Výstava Zvířata na Zemi a člověk se na malenovickém hradu otevírá 18. května. Expozice návštěvníkům představí 150 exponátů – vedle kostry slonice také kostry pštrosa nebo lachtana. Kromě trojrozměrných preparátů se na výstavě objeví také fotografie a informační panely.

Zdroj: ČT Brno, ČTK

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.