Zpravodajství Brno

Vědecký ředitel brněnského centra ICRC Somers rezignoval

Velikost textu:

Brno - Ve vedení Mezinárodního centra klinického výzkumu (ICRC) skončil americký lékař Virend Kristen Somers z prestižní rochesterské Mayo Clinic. Reagoval na to, že místo dosavadního šéfa a zakladatele centra Tomáše Káry byl na post ředitele jmenován slovinský neurolog Gorazd Stokin. Spolupráce Somerse s Károu byla považována za garanci spolupráce ICRC s Mayo Clinic.

Červený kříž
Červený kříž

Somers zaslal svůj rezignační dopis v úterý večer. Stalo se tak krátce poté, co odborná mezinárodní komise rozhodla, že se od 1. května novým ředitelem miliardového střediska stane Gorazd Stokin a nikoliv Kára.

Stokina do funkce ředitele ICRC vybrala odborná mezinárodní komise. "Já jsem jen akceptoval doporučení komise složené z odborníků. Ten výběr proběhl mnohem dřív, než jsem nastoupil do funkce ředitele," podotkl ředitel nemocnice u sv. Anny Roman Kraus, k níž výzkumné středisko patří.

Centrum je na ploše 24 tisíc metrů čtverečních
Centrum je na ploše 24 tisíc metrů čtverečních
Více fotek
  • Centrum je na ploše 24 tisíc metrů čtverečních zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/41/4036/403522.jpg
  • Centrum ICRC staví na spolupráci s americkou klinikou Mayo Clinic zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/41/4036/403521.jpg
  • Mayo Clinic zdroj: Fakultní nemocnice u svaté Anny https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/41/4035/403404.jpg
  • Projekt Mezinárodního centra klinického výzkumu (ICRC) v Brně autor: ČT24, zdroj: http://www.fnusa.cz/icrc.php https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/5/451/45043.jpg

Podle Káry, kterého má Stokin vystřídat, ale Slovinci chybí zkušenosti z vedení center podobného typu. Ačkoli Kára uvedl, že rezignace Somerse na post vědeckého ředitele je definitivní, řekl, že by se Somers ještě mohl na fungování ICRC dál podílet. "Nyní se chci domluvit na spolupráci výzkumných týmů a dokončení klíčových projektů. Hledáme nový způsob řízení," řekl dnes Kára. Podle něj by se on sám a Somers měli stát koordinátory spolupráce Mayo Clinic a ICRC. "Mnoho věcí je nových a nečekaných a vyžadují osobní setkání," dodal Kára.

přehrát video
Lékař ICRC Tomáš Kára

Co všechno je ICRC

  • V areálu je například laboratoř ultrapřesných měření, která poskytne unikátní podmínky pro měření EKG, EEG a dalších signálů. V budově je i Hi-Tech laboratoř pro kardiovaskulární a mozkové intervence, která je vybavena kombinací nejmodernějších zobrazovacích technologií a technologií pro stereomagneticky navigované výkony.
  • Budova má sedm nadzemních a tři podzemní podlaží, celková plocha pracovišť činí    24 000 metrů čtverečních. Do přípravy vzniku ICRC se zapojilo více než 300 odborníků různých profesí z více než deseti zemí.
  • Profesor americké Mayo Clinic Somers je spolu s Károu spoluautorem konceptu. Při otevírání ICRC v říjnu loňského roku se Somers nechal slyšet, že se ICRC stane pro medicínu tím, čím bylo Sillicon Valley pro informatiku.

Více se o projektu můžete dozvědět v dokumentu České televize.

Exředitel Somers: Spolupráce Mayo Clinic na současných grantech bude pokračovat

Na dotazy České televize, zda tato personální změna ohrozí do budoucna spolupráci českého střediska a prestižní americké kliniky, Somers odpověděl neurčitě. "V tuto chvíli plánujeme pokračovat v naší výzkumné spolupráci s ICRC v rámci současných grantů," řekl Somers s tím, že vzhledem k interní povaze současné situace nechtěl nic víc veřejně komentovat.

Somers byl jedním z autorů konceptu spolupráce v kardiologickém výzkumu. Podle oficiálních stránek střediska ICRC začai spolu s lékařem Tomášem Károu tento koncept rozvíjet již v letech 2002 až 2004.

přehrát video
Rezignace šéfa ICRC v Událostech v regionech
Zdroj: ČT Brno, ČTK

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.