Zpravodajství Brno

Přímo u činu chytili policisté muže, který z bankomatu sundal skimmer

Velikost textu:

Brno – V sítích jihomoravských kriminalistů uvízl muž, který na bankomat v centru Brna umístil skimmovací zařízení. Policisté ho o víkendu zadrželi chvíli poté, co z bankomatu skimmer sundal a chystal se odejít.

Lidé by měli být při výběru z bankomatu obezřetní
Lidé by měli být při výběru z bankomatu obezřetní

Jednatřicetiletého Bulhara se kriminalistům ve spolupráci s Útvarem pro odhalování organizovaného zločinu podařilo chytit přímo při činu. Muž z bankomatu v Panské ulici v centru Brna odstranil skimmovací zařízení a chtěl nepozorovaně odejít. V tu chvíli ho ale kriminalisté zadrželi. "Při následné domovní prohlídce v hotelu, kde byl ubytovaný, našli zařízení umožňující kopírování dat z platebních karet," popsala mluvčí policie Petra Vedrová.

Cizinec skončil ve vazbě a už si vyslechl obvinění z neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. "Kriminalisté také prověřují roli obviněného v případech, které řeší jejich kolegové z ostatních krajů - muž se totiž této trestné činnosti pravděpodobně dopouštěl po celé republice," uzavřela Vedrová.

Co je to skimming?

Skimmovací zařízení na bankomatuSkimming je termín pro kopírování údajů z kreditních karet. Malé elektronické zařízení (skimmer) nainstaluje zloděj na bankomat. Dnes už může skimmovací zařízení vypadat stejně jako zelený nástavec, který banky instalují na místa, kudy se vkládá do bankomatu karta. V podobných případech banka svým klientům obvykle škodu uhradí.

S bankomaty opatřenými skimmovacím zařízením se roztrhl pytel

Skimmovací zařízení se v posledních měsících objevilo hned na šestnácti místech jižní Moravy. Vloni to přitom byly jen čtyři případy. Na začátku února zařízení klienti odhalili ve zmiňovaném bankomatu v Panské ulici v Brně. Jeden z nich přišel o dvacet tisíc korun, zloděj je vybral v americké Kalifornii. V únoru zařízení našli také v Břeclavi, jedna z poškozených přišla o deset tisíc korun.

Zatím posledním pokusem podvodníků byl útok na bankomat v Brněnské ulici ve Vyškově. Tady se ale pachatelům nepodařilo údaje z cizích karet zneužít.

Doporučení policie, jak se před skimmingem ochránit:

  • budete mít svou kartu neustále pod dohledem;
  • uchováte PIN kód v naprosté tajnosti (nesdělovat jiné osobě, nezaznamenávat v mobilním telefonu, na kartě, v dokladech apod.);
  • při výběru z bankomatu věnujete zvýšenou pozornost místu, kde výběr provádíte (zaměřte se na nejbližší okolí a pohybující se osoby, důkladně si bankomat prohlédněte, zda na něm nejsou provedeny konstrukční změny a úpravy);
  • při zadávání číselné kombinace PIN kódu na klávesnici zakryjete část základní desky s čísly druhou rukou (tímto způsobem můžete zabránit možnému odpozorování číselné kombinace);
  • při transakci neztratíte kontrolu nad kartou a nenecháte se nikým a ničím ovlivnit;
  • transakci neuskutečníte při podezření, že něco není v pořádku;
  • vždy kontrolujete výpisy transakcí proti prodejním a výplatním dokladům (sledujete tak možný výskyt neoprávněných transakcí);
  • při podezření, že je na bankomatu umístěno skimmovací zařízení, neprodleně informujete Policii ČR prostřednictvím linky 158 nebo 112, popřípadě bankovní společnost (kontaktní infolinka bývá na bankomatech umístěna).

(zdroj: Policie ČR)


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.