Zpravodajství Brno

Vsetínští studenti protestovali proti sloučení škol. U kraje neuspěli

Velikost textu:
aktualizováno 24. 4. 2013 13:11

Zlín – S transparenty v rukou vyrazily do Zlína desítky studentů ze vsetínského gymnázia a zdravotnické školy. Před sídlem krajského úřadu demonstrovali proti plánovanému slučování těchto středních škol. Před jednáním krajských zastupitelů se sice sešli s hejtmanem Stanislavem Mišákem (ČSSD), ale rozhodnutí zastupitelů se jim zvrátit nepodařilo. Ke sloučení středních škol dojde.

Protest vsetínských studentů před krajským úřadem
Protest vsetínských studentů před krajským úřadem
Otevřít galerii
  • Protest vsetínských studentů před krajským úřadem zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Protest vsetínských studentů před krajským úřadem zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Petici proti slučování podepsala většina studentů zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Studenti vsetínského gymnázia se bouří proti slučování zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

850 podpisů na petici, nesouhlas tří čtvrtin studentů gymnázia starších patnácti let – taková je bilance odporu Vsetínských proti plánovanému sloučení Masarykova gymnázia a Střední zdravotnické školy. "Obáváme se možného snížení kvality výuky, které způsobí odliv zájemců o studium," vysvětlil student gymnázia a člen iniciativy Škola není byznys Ondřej Truksa. Podle něj je sloučení škol připravováno tajně a studentům také chybí analýza, která by vyčíslila úspory. Studenty podpořila velká část jejich učitelů.

S transparenty v rukou vyrazili gymnazisté do Zlína, kde několik hodin protestovali před vchodem do krajského úřadu. Před začátkem jednání zastupitelstva Zlínského kraje se studenti dokonce sešli s hejtmanem Stanislavem Mišákem (ČSSD). Po jednání se přesunuli před zasedací místnost zastupitelů, kde zpívali lidové písně a skandovali různá hesla. Úředníci je museli několikrát utišovat pod pohrůžkou, že pokud budou dál rušit zasedání zastupitelů, nechají je vyvést z budovy.

Do sálu, v němž se zastupitelé schází, se kvůli omezenému počtu míst ale šedesátka studentů nedostala. To, že pro sloučení dvou vsetínských škol nakonec zvedla ruku většina zastupitelů, se tak dozvěděli v předsálí.

přehrát video
NO COMMENT: Odjezd gymnazistů do Zlína a jejich protest proti slučování škol

Krajský radní zodpovědný za školství Petr Navrátil (ČSSD) už před začátkem zasedání hájil postup kraje tím, že s návrhem přišli sami ředitelé, aby obě školy ve městě udrželi. Ti to dnes potvrdili. "Dochází k vyprazdňování budov. Kraj bude v budoucnu financovat jen provoz jedné budovy místo tří. Zbude tak více peněz pro pedagogy," uvedl ředitel gymnázia Dalibor Sedláček (ČSSD) s tím, že ke kvalita výuky snížena nebude. Odmítl i údajnou špatnou informovanost a netransparentnost kolem slučování.

"Máme to k sobě sto metrů. Žáků ubývá, jsme na tom hůře finančně," doplnil ředitel zdravotnické školy Jan Vymětal. Škola dokonce letos kvůli menšímu zájmu dětí otevřela už jen jednu třídu.

Pro slučování mluví krajského radního Navrátila vedle úspor také dobré zkušenosti s chodem ostatních spojených škol. "Za protesty cítím spíše volání studentů gymnázia po jeho 'čistotě', je to taková pocitová záležitost," uvedl Navrátil.

Ze Vsetína odjelo demonstrovat několik desítek studentů
Ze Vsetína odjelo demonstrovat několik desítek studentů

Krajská opozice se ale částečně postavila za studenty. Doporučila vedení kraje příslušný bod stáhnout, a než dojde k hlasování, otázku se studenty, jejich rodiči i učiteli důkladně probrat. Její návrh ale nakonec neuspěl, zastupitelé hlasovali rovnou. Pro slučování se vyslovili i někteří opoziční zastupitelé. Koneckonců to byli před lety oni, kdo slučování škol v kraji nastartoval.

Slučování postihlo i další města v kraji. Na jižní Moravě to bylo výbušné téma

V minulém školním roce zanikly ve Zlínském kraji tři školy. Střední odborná škola Slavičín se sloučila s tamním gymnáziem Jana  Pivečky, Střední odborná škola Holešov se spojila se Střední školou nábytkářskou a obchodní v Bystřici pod Hostýnem a Střední odborná škola technická Uherské Hradiště se sloučila se Střední odbornou školou a Gymnáziem Staré Město.

Na jižní Moravě se slučování škol v roce 2011 stalo hodně výbušným tématem. Děti a jejich rodiče demonstrovali, sepisovali petice a všemožně se snažili formálnímu sloučení škol zabránit. Hlasitě o sobě dali vědět například studenti Střední průmyslové školy elektrotechnické a Střední školy informačních technologií a sociální péče z Purkyňovy ulice. Nelíbilo se jim sloučení s průmyslovkou v Kounicově ulici.

Přesto kraj slučování dotáhl do úspěšného konce – ze 30 krajských škol od tohoto školního roku vzešlo 15 nástupnických organizací. Slučování se vyhnulo jen gymnáziu v Židlochovicích. Školy se nejprve sloučily administrativně, o místo tím přišla polovina ředitelů. Fyzické slučování se dotklo jen zmíněné průmyslové školy v Kounicově ulici, odkud dělníci vynesli lavice a učební pomůcky už začátkem letošního srpna.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.