Zpravodajství Brno

Rozsáhlý požár Svitu zřejmě způsobila vadná zářivka

Velikost textu:
aktualizováno 16. 4. 2013 17:13

Zlín – Technická závada byla s největší pravděpodobností důvodem, proč v lednu hořelo v areálu Svitu ve Zlíně. Cizí zavinění se oficiálně nepotvrdilo. Dopoledne to oznámilo vedení společnosti, která 103. budovu vlastní. Stará část objekt je v tak špatném stavu, že ji bude nutné zbourat.

Novější část ze 70. let ještě posuzují odborníci z VUT
Novější část ze 70. let ještě posuzují odborníci z VUT
Otevřít galerii
  • Novější část ze 70. let ještě posuzují odborníci z VUT zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Přístup k budovám je zakázaný zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Požár v areálu Svitu – den druhý zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Zásah hasičů v areálu bývalého Svitu zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Neoficiálně způsobila požár vadná zářivka, která upadla," řekl Martin Jarolím, ředitel společnosti Cream, vlastníka budovy. Podle něj ještě nejsou hotové statické posudky, ale podle neoficiálních informací bude nutné starou část objektu zbourat. "U nové části se ještě neví, zda bude moci zůstat, to ukáží další sondy," dodal Jarolím. Posudek zpracovávají odborníci z brněnského Vysokého učení technického.

V případě nutnosti zbourání staré části objektu firma zvažuje, že buď postaví objekt nový, nebo prostor ponechá volný jako manipulační plochu. Náklady na odstranění vyhořelé budovy firma odhaduje až na patnáct milionů korun. Kolik bude stát oprava novější části zatím není jasné.

Vstup k objektu č. 103 je ale stále z bezpečnostních důvodů zakázán, nikdo nesmí ani dovnitř. Společnost HP Tronic, která jej využívala jako sklad, tak od ledna funguje v provizorních podmínkách. "Už asi tři měsíce zajišťujeme naše zákazníky z hlavního skladu v Týništi nad Orlicí. V tuto chvíli jsme zhruba dva až tři týdny před otevřením překladiště elektroniky tady ve Zlíně," řekl mluvčí firmy Bohuslav Komín.

Zlín během požáru zahalil dým

Požár v areálu bývalého Svitu vypukl nad ránem 9. ledna letošního roku. Na místě se vystřídaly stovky hasičů i policistů. Ti sice plameny dostali pod kontrolu ještě ten den odpoledne, hasicí práce jim však zabraly ještě další dva dny. Do poslední chvíle bojovali s lokálním ohniskem ve čtvrtém patře budovy.

Jak vypadal boj zlínských hasičů s požárem 103. budovy, si můžete znovu připomenout na videích.

Na likvidaci požáru vynaložil Zlín asi čtvrt milionu korun. Radnice platila například monitoring ovzduší, přemístila v první den požáru také děti z mateřských škol a jeslí z centra.

Vedení města zvažovalo, že bude chtít po Creamu tyto náklady uhradit. "Zatím jsme o tom nejednali, nebyli jsme ani oficiálně osloveni. Jsme připraveni jednat, pokud by náklady byly opodstatněné, budou uhrazeny z naší pojistky," uvedl Jarolím.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.