Zpravodajství Brno

Znojmo o víkendu mimořádně otevírá jindy nepřístupný klášter a pivovar

Velikost textu:

Znojmo – Dvě významné dominanty Znojma – Loucký klášter a pivovar - zná většina místních i turistů jen zvenčí, obě jsou totiž běžně nepřípustné. Interiér památek se o víkendu zájemcům díky projektu Brány památek dokořán, kterým organizátoři oslavují Mezinárodní den památek a sídel, výjimečně otevřel.

Interiér Louckého kláštera
Interiér Louckého kláštera
Otevřít galerii
  • Interiér Louckého kláštera zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Loucký klášter zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Znojemský pivovar zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Areál pivovaru ve Znojmě zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Mimořádný zájem o mimořádné prohlídky – k Louckému klášteru a pivovaru ve Znojmě v sobotu zamířily stovky lidí. Zvenčí je zná každý, kdo město někdy navštívil, podívat se dovnitř se ale doteď poštěstilo jen málokomu. O víkendu obě znojemské památky otevřely svoje brány návštěvníkům zdarma.

Jen do Louckého kláštera zamířilo každou hodinu zhruba sto lidí. "Dříve se sem nemohlo, proto tyto prohlídky lidi zajímají, láká je historie kláštera. Většina návštěvníků je přímo ze Znojma a tak je zajímá, co bude s klášterem dál, jaké bude jeho využití," řekl správce areálu Louckého kláštera Bohuslav Stix.

Místo upravených sálů a chodeb návštěvníky přivítaly oprýskané zdi, rozbitá okna a vybydlené interiéry. "My jsme přijeli z Prahy a hodně jsme se chtěli podívat dovnitř. Moc k vidění tam toho ale není, je to hodně zdevastované," potvrdila turistka Anna Gabrielová. "Je to smutné, že je to v takovém stavu," souhlasila obyvatelka města Marie Stehlíková.

Loucký klášter

Loucký klášterPremonstrátský klášter v Louce založil český kníže Konrád II. Ota spolu se svou matkou Marií v roce 1190. Během husitských válek byl 12. listopadu 1425 vypleněn husitskými vojsky. V 18. století byla zahájena mohutná přestavba, která však nebyla dokončena, neboť byl klášter v roce 1784 zrušen během reforem Josefa II. Poté v budově sídlila továrna na zpracování tabáku, vojenská akademie a až do roku 1993 klášter sloužil jako kasárna.

V současné době jeho část používá firma Znovín Znojmo pro uložení lahví s vínem, prodejnu vín, pořádání různých společenských akcí a je zde umístěno malé muzeum vinařství.

Využívaná je pouze asi 1/25tina celého obrovského areálu. Většina objektu nečinně chátrá a čeká na mecenáše, který by ho zachránil.

(zdroj: wikipedia.org)

přehrát video
NO COMMENT: Zájemcům se otevřely Loucký klášter a pivovar

Město duchů připomíná i pivovar

Pivo se ve Znojmě vařilo 300 let, poslední tři roky zeje dříve věhlasný pivovar prázdnotou. Stejně jako v případě Louckého kláštera, ani pro něj zatím vedení Znojma nemá konkrétní využití a tak neodvratně chátrá. "V dobrém stavu to bohužel není, ale to neznamená, že nemá svou hodnotu. Pivovarské budovy nám dokumentují 300 let stavební historie," zhodnotil průvodce Vratislav Zika.

Zvědavost přitáhla i k branám pivovaru desítky zájemců. Řada z nich si posteskla nad tím, že Znojmo o svoje pivo přišlo. "Byli jsme zvědaví, jak to vypadá, když je to zavřené. Bylo by lepší, kdyby to bylo otevřené a vařilo se tu pivo," řekl návštěvník Josef Kulhánek.

Znojemský pivovar

Právo vařit pivo udělil Znojmu v roce 1278 Rudolf I. Mezi měšťany, kteří disponovali várečným právem, byl v dobách Kala IV. i sládek Hostan. Právě po něm později získalo znojemské pivo svoje jméno.

Znojemský pivovarRozsáhlý areál pivovaru, který leží v těsné blízkosti znojemského hradu a rotundy sv. Kateřiny, vznikl až v roce 1720. Založilo ho město, které pozemek získalo císařským patentem už v roce 1709. Pivovar změnil v roce 1860 majitele - od města ho za 50 tisíc zlatých koupil měšťan Tomáš Maural. Jeho rodina vlastnila pivovar do roku 1921.

Pivovar fungoval během druhé světové války, v roce 1948 došlo k jeho znárodnění. Největší výstav piva -246 595 litrů - měl pivovar v roce 1974, rekord se už nikdy později nepodařilo překonat.

V roce 1993 byl pivovar privatizován a získala ho firma Hostan, o deset let později ho odkoupil nizozemský koncern Heineken. V roce 2005 byla výroba piva přesunuta do Brna, ve Znojmě se místo něj vyráběly sudové limonády. V červnu 2009 Heineken ukončil i tuto činnost a areál od té doby zůstává prázdný. O necelý rok později ho sice za 26 milionů korun koupilo město, ani to pro něj ale ještě nenašlo využití.

(zdroj: wikipedia.org)

Komentované prohlídky se v neděli uskuteční od 9 do 17 hodin, vždy v každou celou hodinu.

K akci Brány památek dokořán, kterou pořádá Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, se na jižní Moravě připojila jen tři místa – Znojmo, Boskovice a Dolní Kounice. Sdružení chce lidem nabídnut prohlídku významných památek a zároveň si tak připomenout Mezinárodní den památek a sídel. Ten se každoročně slaví 18. dubna.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.