Zpravodajství Brno

Světelná show na brněnském VUT přilákala devět tisíc diváků

Velikost textu:

Brno – Sto sedmnáct studentských pokojů se v noci na dnešek zbarvilo pestrými odstíny. Na koleje brněnského VUT pod Palackého vrchem dorazil tým studentů techniky z polské Vratislavy, který tam po roce znovu přichystal jedinečnou světelnou show.

Light show na Palackém vrchu v Brně
Light show na Palackém vrchu v Brně
Otevřít galerii
  • Light show na Palackém vrchu v Brně zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Světelná show zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Světelný efekt vytvořila synchronizovaná světla v oknech zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Světelná show zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Zřejmě největší emoce v divácích vyvolala animace dvou milenců oddávajících se erotickým radovánkám. Asi hodinová show nabídla desítky dalších animací, které na sebe v rychlosti navazovaly. Autoři se nechali inspirovat třeba seriálem Knight Rider, hudbou Michaela Jacksona nebo populárním hudebním klipem Gangnam style.

přehrát video
NO COMMENT: Světelná show

Přípravy na akci zabraly sehranému týmu z Polska asi dvě hodiny. "Každému modulu počítačově přiřadíme číslo a pak ho stačí zapnout do zásuvky," prozradil šéf týmu P.I.W.O. Kryzstof Skurzynski, kterého doplnila jedna z organizátorek akce Martina Čmielová: "Členové týmu PIWO jsou v této technické světelné show asi jedinými profíky. Přivezli ten koncept z Polska, kde s tím slaví úspěch už několik let." Při samotném představení se už o hladký průběh postaral program, který všechny světelné moduly na dálku řídil.

přehrát video
Organizátorka Martina Čmielová

Okna kolejí vytvořila obří monitor velikosti třináct na devět pixelů. "Máme úplně nový systém. Loni jsme měli klasické žárovky, letos máme svítící moduly s LED diodami. Jsou o hodně menší a o dost výkonnější," prozradil čtyřiadvacetiletý Skurzynski. Průběh akce sice zkomplikoval odpolední déšť, který změnil plochy na stání diváků v bláto, i přesto však mohli být organizátoři spokojení. Zatímco loni dorazilo do areálu kolejí asi šest tisíc lidí, letos jich napočítali téměř o třetinu více.

přehrát video
Šéf týmu P.I.W.O. Kryzstof Skurzynski

V tomto roce také poprvé zamíří světelná show i do jiných měst České republiky - 16. dubna se rozzáří okna kolejí v Českých Budějovicích a 18. dubna v Praze. Ve všech třech městech se tato akce koná v rámci soutěže Kolej roku 2013. Koleje brněnského VUT v ní obhajují první místo z loňského roku.

P.I.W.O. Light Show

Projekt studentů technologické univerzity z polské Wrocławi, který vznikl v roce 2007. Zkratku P.I.W.O (Potężny Indeksowany Wyświetlacz Oknowy)  lze volně přeložit jako výkonný indexovaný oknový displej. Osmadvacetičlenný tým podobu světelné show postupně zdokonaloval a objížděl s ním města v Polsku. Zahraničním divákům svůj projekt poprvé představil loni v Brně.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.