Zpravodajství Brno

Herním automatům pravděpodobně odzvoní. Ministerstvo chce odebírat povolení

Velikost textu:

Brno - Z měst po celé republice nejspíš začnou ve velkém mizet výherní automaty. Mnohé herny totiž stojí v místech, kde podle zákona nemají co dělat. Doteď nad tím ministerstvo financí přivíralo oči, na základě tisíců podnětů od měst ale začíná jednotlivá povolení rušit. V Brně se to zatím týká bezmála dvou set videoloterijních terminálů.

Výherní automaty
Výherní automaty

"Počátkem dubna jsme obdrželi zatím nepravomocná rozhodnutí od ministerstva financí, které ruší videoloterijní terminály na území města Brna, a to v počtu 179 kusů," uvedl mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára.

Školy, kostely, nemocnice a úřady - to všechno jsou podle loterijního zákona chráněné budovy a do okruhu sto metrů od nich nesmí fungovat žádná herna. Realita je však úplně jiná. Například podle mapy, kterou sestavilo občanské sdružení Brnění, je takových barů jen v Brně minimálně tři sta a v nich tisíce automatů. Příkladem může být non stop v Běhounské ulici, který má v sousedství hned dva kostely a státní zastupitelství. Město proto vyzvalo ministerstvo ať podobné podniky prověří.

Herna
Herna

"Ministerstvo financí v minulosti nekontrolovalo, zda žadatel o povolení uvedl v čestném prohlášení správně, že nepožaduje povolení třeba vedle kostela nebo nemocnice. Ministerstvo to nezkoumalo, jenom to otrocky přijalo. Nyní na základě podnětů zjišťuje, že to povolovalo nesprávně a že provozovatelé v prohlášeních lhali," tvrdí Matěj Hollan z občanského sdružení Brnění.

Možné pochybení ze strany žadatelů ministerstvo přiznává. "Mohlo dojít k tomu, že žadatel uvedl nesprávné čestné prohlášení ve kterém uvedl lživou informaci. Teprve na základě šetření se zjistilo, že tato prohlášení jsou nepravdivá, a může se přistoupit k odejmutí těchto povolení," připouští Jan Řehola z ministerstva financí.

Verdikt zatím není pravomocný, potvrdit ho musí ještě tzv. rozkladová komise ministra financí. Do několika měsíců by však první nelegální automaty měly z heren zmizet.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.