Zpravodajství Brno

Města zkouší vyhláškami omezit provoz restaurací. Výsledek je zatím rozpačitý

Velikost textu:
aktualizováno 5. 4. 2013 13:28

Jižní Morava - Do půlnoci, respektive deseti hodin dopít, zaplatit, rozloučit se a jít domů. Tak by to teoreticky mělo vypadat v Kyjově nebo Boskovicích. Protože si obyvatelé některých jihomoravských měst stěžovali na to, že je vyrušují do rána otevřené hospody a restaurace, pokusili se radní jejich provoz omezit vyhláškami. Pokusy ale skončily podivně. Všude se proti záměru postavili podnikatelé - provozovatelé restaurací a barů. Většinou si potom vymohli výjimky a provozní dobu jim tak vyhláška prakticky neomezila. 

Kyjovští radní vyhláškou omezují provoz restaurací
Kyjovští radní vyhláškou omezují provoz restaurací
Otevřít galerii
  • Kyjovští radní vyhláškou omezují provoz restaurací zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Noční klub v kyjově zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Bar s výčepem zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Klub Fléda v Brně zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Naposledy přišli s tímto nápadem na začátku roku radní z Kyjova. Jejich vyhláška začala platit od tohoto pondělka. Restaurace podle ní mohou mít otevřeno ve všední dny do půlnoci a o nocích předcházejících nepracovním dnům do dvou hodin ráno. Restauratéři si však mohou zažádat o výjimky. "Zažádalo si o ně asi čtrnáct provozovatelů a všichni výjimku na rok nebo na měsíc dostali," popsal současný stav kyjovský místostarosta Antonín Kuchař (nez.).

Ačkoli se tak může na první pohled zdát, že se tím vyhláška míjí účinkem, Kuchař si to rozhodně nemyslí. "U výjimek je stanovena třídenní výpovědní lhůta. Dostanou-li se tak provozovatelé do problémů, výjimku jim odejmeme," vysvětlil Kuchař nový mechanismus. Problémy mohou nastat kdyby například jednotliví provozovatelé hlukem omezovali okolí, nechali své hosty narušovat noční klid nebo samozřejmě pokud by nalévali nezletilým.

Boskovické bistro si z vyhlášky o omezení provozní doby nic nedělá
Boskovické bistro si z vyhlášky o omezení provozní doby nic nedělá
Více fotek
  • Boskovické bistro si z vyhlášky o omezení provozní doby nic nedělá zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/46/4545/454481.jpg
  • Noční klub v Kyjově může díky výjimce dál točit pivo déle než do půlnoci zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/46/4545/454479.jpg
  • Detail kyjovské vyhlášky o provozní době restaurací zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/46/4545/454477.jpg

Radní tak nyní budou na základě zpráv od obyvatel nebo městské policie situaci monitorovat a v případě porušení některých závazků výjimky odebírat. V ten moment už bude muset i nynější nonstop ve všední den vyprovodit poslední hosty do půlnoci.

Provozovatel baru: V noci udělám největší tržbu

Proč se podobné vyhlášky nelíbí provozovatelům je nasnadě - připravují je o peníze. "Přišel bych o devadesát procent tržeb, které zaznamenám v noci. Takže v první fázi bych asi propustil dvě holky, které tady dělají už léta," popsal důvod, proč žádal o výjimku, provozovatel kyjovského nočního klubu Petr Kukulka. I on byl se svou žádostí úspěšný a prozatím své otevírací hodiny měnit nemusí.

Podobný systém platí od loňska i v Boskovicích. Radní původně chtěli zamezit nepřetržitému provozu nonstopů. Poté, co ale udělili první výjimku salonu ve westernovém městečku, začali o tuto možnost žádat i další. Nakonec praxe dospěla do stavu, kdy velká většina provozů dostala roční výjimku do letošního června. Jedno nonstop občerstvení se vyhlášce vyhlo úplně. V živnostenském listě má totiž napsánu výrobu potravinářských výrobků a ne pohostinskou činnost. Vyhláška se tak na něj vůbec nevztahuje a otevřeno je dál po celou noc.

Obecní vyhlášky

Ministerstvo vnitra za rok 2012 zaznamenalo v celé České republice 9398 vyhlášek. Nejčastěji se jednalo o:

  • výběr poplatků za komunální odpad
  • ochrany před hlukem
  • stanoveni povinnosti udržení čistoty a estetického vzhledu obce
  • regulace požívání alkoholu

Podle Břeclavských systém podmínek funguje

Jedním z prvních měst, která se pokoušela provoz omezit, byla Břeclav. S první vyhláškou radní narazili u Ústavního soudu. Tomu tehdy na začátku roku 2011 vadil nejasný pojem "obytná zástavba". Ani opravená verze vyhlášky ale nikdy nevstoupila v platnost. Tentokrát se na ní neshodli břeclavští politici.

Od července roku 2011 tam platí vyhláška o veřejném pořádku a čistotě města. Ta také nařizuje konat diskotéky a podobné akce ve všední dny pouze do desáté hodiny, o víkendu do půlnoci. Požádat o výjimku je možné. "To ano, ale odbor školství, který tyto výjimky uděluje, si vždy u městské policie prověří, zda s konkrétním podnikem nebývají problémy. Pokud ne, výjimku udělí," řekla k tomu mluvčí břeclavské radnice Eliška Windová.

přehrát video
Majitel kyjovského nočního klubu Karel Longaver hovoří o výjimce z městské vyhlášky

 Podle dosavadních břeclavských zkušeností není udělování rozhodně automatické. "Nedávno jsme například nedali svolení k pořádání plesu v Domě školství, protože není dostatečně hlukově zabezpečen," zmiňuje Windová poslední zkušenost, kdy pořadatel při žádosti o výjimku narazil. Podle ní se také u pořadatelů pravidelných akcí osvědčilo udělovat čtvrtletní podmíněné výjimky a při problémech je neprodlužovat.

Vyhláška zkoušela neúspěšně omezit i brněnský klub Fléda

Vyhlášku omezující provoz na některých místech do deseti hodin zkoušela prosadit loni v dubnu i městská část Brno-Královo Pole. Ve znění, jaké schválila rada městské části by ale prakticky zlikvidovala populární hudební klub Fléda. "Na Flédu byla v poslední době směřována celá řada stížností a petic občanů, poslední petice na radnici dorazila dokonce ještě v únoru tohoto roku," zdůvodnila tehdy krok mluvčí městské části Olga Pelcová.

Zástupci Flédy, v čele s Lukášem Starou, ale považovali vyhlášku za útok královopolského zastupitele Jana Kratochvila. Flédu potom podpořilo v petici okolo dvaceti tisíc lidí a zastaly se jí i někteří známí umělci. Výsledkem nakonec bylo to, že vyhláška nevstoupila v platnost. Rada města Brna v červnu z chystané vyhlášky vyjmula Štefánikovu ulici a tedy i Flédu.

přehrát video
Téma vyhlášek v UVR



      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.