Zpravodajství Brno

Nové obchodní centrum připomene dvanáct let starou tragédii

Velikost textu:

Brno – Budova bývalého kasina v centru Brna už brzy ukáže kolemjdoucím svou fasádu, která je zatím skrytá pod lešením. Nový obchodní dům Letmo tak možná už na konci dubna přivítá své první návštěvníky. V budově bude umístěn i pomník hasičům, kteří tam před jedenácti lety zahynuli při požáru, když se snažili zachránit život krupiérovi kasina.

Sochař Krhánek při práci
Sochař Krhánek při práci

Opravovaná budova bývalého kasina je téměř připravená na svou novou roli nákupního centra. Nic už nepřipomíná, že tam před dvanácti lety při požáru zemřeli dva brněnští hasiči, když zachraňovali život uvězněného krupiéra. Jejich přátelé se teď dočkají důstojného místa, kde budou moci na své kolegy zavzpomínat. V ateliéru brněnské Fakulty výtvarného umění Vysokého učení technického (FAVU VUT) totiž mladý sochař Adam Krhánek právě dokončuje sochy tragicky zesnulých hasičů Davida Kožuského a Jaroslava Garguly. Památník bude umístěn tam, kde jejich životy vyhasly. V teď už novém obchodním centru Letmo.

přehrát video
Hasiče bude v obchodním centru připomínat právě vznikající pomník

"Každý rok se scházíme se skupinou kamarádů a kolegů na místě vyhořelého kasina. V okamžiku, kdy se začala budova rekonstruovat, mě napadlo, že bychom mohli na místě tragédie připomenout, co naše práce obnáší a jak může někdy dopadnout. Celých jedenáct roků od požáru to byla vyhořelá budova obehnaná vlnitým plechem, kam se neoprávněně dostávali různí lidé. To určitě nebylo důstojné místo pro pomník," uvedl náměstek krajského ředitele hasičů Petr Oháňka.

Záspupci hasičů kontrolují pokračování prací na pomníku
Záspupci hasičů kontrolují pokračování prací na pomníku
Více fotek
  • Záspupci hasičů kontrolují pokračování prací na pomníku zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/46/4541/454079.jpg
  • Postava hasiče vystupuje ze svého otisku v kovovém kvádru zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/46/4541/454080.jpg
  • Sochař Adam Krhánek tvoří další díl plastiky zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/46/4541/454081.jpg

Kožuský a Gargula chtěli zachránit krupiéra, který zůstal v hořícím kasinu

Dvaatřicetiletý kapitán David Kožuský a devětadvacetiletý poručík Požár brněnského kasinaJaroslav Gargula zemřeli při zachraňování krupiéra kasina, umístěného v budově, kde vznikl 8. ledna 2002 požár. V době požáru byli uvnitř objektu dva krupiéři. 

Jeden z nich před žárem a kouřem s toxickými zplodinami hoření unikl na římsu okna v prvním patře budovy, odkud ho pomocí žebříku zachránili hasiči. Protože druhý krupiér zůstal uvnitř, Kožuský a Gargula se ho vydali hledat.

Poté, co ho našli a chystali se ho evakuovat, došlo v budově k výbuchu nahromaděných hořlavých zplodin. Oba hasiči i pohřešovaný krupiér při něm zemřeli. Jejich kolegové je nalezli poblíž hlavního vchodu až po likvidaci požáru.

Požár brněnského kasinaPodle vyšetřování hasičů byl jeden nouzový východ v herně zakrytý překližkou, druhý zamčený a zatarasený nábytkem. Požár s největší pravděpodobností způsobily technicky nevyhovující rozvody osvětlovacích těles v podhledech stropu.

Nápad se setkal se vstřícným postojem ze strany investora, takže mohlo začít výběrové řízení, které určilo budoucí vzhled památníku. "Ve dvoukolovém výběrovém řízení se k návrhům vyjadřovala odborná veřejnost, hasiči i pozůstalí po hrdinech. Pomník stál něco málo přes sto tisíc korun. Je to dílo studenta a ta částka tomu také odpovídá. Dílo renomovaného umělce by stálo mnohonásobně více. My máme radost nejenom z ceny, ale také z toho, že podporujeme práci mladého umělce," doplnil Oháňka.

Průčelí budovy je ještě zakryté lešením
Průčelí budovy je ještě zakryté lešením
Více fotek
  • Průčelí budovy je ještě zakryté lešením zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/46/4541/454084.jpg
  • Ze zední strany je rekonstrukce už hotová zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/46/4541/454083.jpg
  • Práce na interiéru jsou v plném proudu zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/46/4541/454085.jpg
  • Obchodní dům Letmo zdobí unikátní, oválná okna zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/46/4541/454086.jpg
  • Oválné tvary jsou patrné i v interiéru zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/46/4541/454087.jpg

Pomník s památeční deskou bude s největší pravděpodobností umístěn na vnější straně budovy směrem k nádraží. Budou ho tvořit dvě stojící postavy hasičů nápadně podobné hrdinům z roku 2002. "Pro mě byla důležitá tělesná stavba a výška obou hasičů. Tu jsem chtěl bezpodmínečně zachovat," dodal autor pomníku Adam Krhánek. Siluety postav vystupují z kovového kvádru, který stojí za nimi a vytváří tak dojem, že se z kvádru odtrhli. 

Čí je vlastně Letmo?

Vizualizace obchodního centra Letmo na hlavním nád...Společnost Porta Brno plus chce získat zpět budovu vyhořelého kasina naproti hlavnímu nádraží v Brně, která jí dříve patřila. Prodej byl podle zástupců firmy protiprávní. Firma podala žalobu o určení vlastnictví. Budova nyní patří společnosti PZ Projekt, podle jejíchž zástupců je žaloba vydíráním. Dnes se k situaci vyjádřil i zástupce současného investora Zdeněk Filípek. "Situace je sice nepříjemná, ale řeší ji naši právníci. Nebojíme se toho, že v blízké době budovu nezkolaudujeme, protože jsme ji koupili v dobré víře, zaplatili jsme celou kupní cenu, odvedli daň státu a chovali jsme se jako řádný hospodář," dodal Filípek.

Zásadním problémem, který několik let znemožňoval zahájení rekonstrukce, byly vleklé spory o vlastnictví objektu mezi městem a soukromou společností Porta Plus Brno, od níž PZ Projekt budovu koupil. Poté, co se soudy střídavě přiklonily na jednu i druhou stranu, došlo loni na mimosoudní dohodu. Porta Plus Brno se zavázala odkoupit od Brna čtyřicetiprocentní podíl za více než 11 milionů korun. Podle dohody měla dům opravit a průchod nechat přístupný. Původní povinnosti Porty Plus Brno pak přešly na nového vlastníka PZ Projekt.

Nové budovy sázejí na multifunkčnost i neotřelý vzhled

Na jihu Moravy rostou kromě obchodního centra Letmo i další budovy, které změní tvář měst. V Brně je to kromě nové nejvyšší budovy AZ Tower i plánované centrum Edison na křižovatce ulic Koliště a Cejl nebo Sonocentrum v Žabovřeskách. Pozornost na sebe strhávají i stavby mimo Brno. Do baťovského rázu Zlína výrazně zasáhlo oválné Kongresové centrum od architektky Evy Jiřičné. Naopak v Uherském Hradišti polyfunkčním domem Květák architekt Svatopluk Sedláček skvěle spojil jinak nesourodou městskou architekturu. Svůj názor na novou městskou architekturu přidal i šéfredaktor časopisu ERA21 a uznávaný architekt Osamu Okamura. Podle něj se na sebe stavby snaží strhávat pozornost, ne vždy jsou sladěné se svým okolím a rozhodující je u nich víceúčelovost. 

přehrát video
Osamu Okamura hovoří o nové městské architektuře
Zdroj: ČT Brno

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.