Zpravodajství Brno

Dopravu na jihu Moravy komplikuje sněžení, způsobilo desítky nehod

Velikost textu:
aktualizováno 18. 3. 2013 23:50

Brno - Dopravu na jihu Moravy komplikuje od pondělního dopoledne sněžení. Policisté zaznamenali zhruba několik desítek lehčích nehod, většinou bez zranění. Silnice jsou buď mokré, nebo s vrstvou rozbředlého sněhu a lidé by měli řídit opatrně. Na některých místech, zejména v okolí Brna, je kvůli sněžení snížená viditelnost. Podle technického ředitele Brněnských komunikací Leoše Chasáka napadlo místy 20 - 40 centimetrů sněhu.

Lidé museli vystoupit a pokračovat pěšky
Lidé museli vystoupit a pokračovat pěšky
Otevřít galerii
  • Lidé museli vystoupit a pokračovat pěšky zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Dopravní kolaps na náměstí Svobody v Brně autor: Jan Balabán, zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Problémy měly i tramvaje zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Zpoždění měly i vlaky zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Hlavní tahy jsou sjízdné se zvýšenou opatrností, leží na nich rozbředlý sníh po chemickém ošetření, které silničáři průběžně zajišťují. Hůře jsou na tom silnice nižších tříd, kde se provádí pluhování a posyp inertním materiálem. Nesjízdná je pro vozidla nad 12 tun silnice druhé třídy II/379 z Vyškova přes Drnovice do Podomí, zpříčený kamion zablokoval silnic druhé třídy II/421 na Břeclavsku.

přehrát video
No comment: Sníh komplikoval dopravu

Většina nehod se podle policejní mluvčí Andrey Strakové stala právě proto, že řidiče zaskočil sníh. "Zpravidla jsou to lehké nehody, kdy řidiči nepřizpůsobili jízdu počasí. Doporučujeme snížit rychlost pod tu povolenou a řídit opatrně," řekla Straková.

Přímo v Brně se od rána stalo zhruba 20 nehod. V ulicích jsou nyní všechny posypové vozy Brněnských komunikací. "Sníh je vlhký a nepřestává padat. V centru je zhruba kolem pěti centimetrů, v okrajových částech až deset," uvedl provozní ředitel Brněnských komunikací Leoš Chasák. Posypové vozy budou podle něj v ulicích tak dlouho, dokud bude sněžit.

Problémy má městská doprava, především trolejbusy a autobusy v kopcovitých úsecích. Jedná se o Kohoutovice, Vinohrady, Soběšice, Útěchov či Líšeň. "Zpožděné, nebo dočasně mimo provoz jsou linky 25, 26, 35, 37, 50, 58, 70, 78," uvedla mluvčí dopravního podniku Linda Škrancová.

Silné sněžení komplikuje i provoz v brněnském železničním uzlu. Omezení dopravy se dotýká všech vlaků, které mohou podle informací z webu Českých drah nabírat zpoždění v rozmezí deseti až 30 minut.

přehrát video
Sněžení komplikovalo situaci na jihu Moravy
Zdroj: ČTK

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.