Zpravodajství Brno

Vila Tugendhat bude v květnu týden zavřená. Čekají ji drobné opravy

Velikost textu:

Brno - Po více než roce obnoveného provozu se od 13. do 19. května vila Tugendhat pro návštěvníky zavře. Čeká ji totiž takzvaný sanitární týden, během kterého budou odborníci a restaurátoři opravovat drobné závady, které se za rok provozu objevily. Jedná se buď o drobné škody způsobené běžným provozem, nebo o nevýznamné závady, které podléhají reklamaci.

Ředitelka vily Tugendhat Iveta Černá ukazuje na místo ve stropě, kam zatéká z terasy
Ředitelka vily Tugendhat Iveta Černá ukazuje na místo ve stropě, kam zatéká z terasy

"Celkem evidujeme 63 položek, ne všechny jsou ale závažné. Některé drobné závady jsou průběžně opravovány restaurátory," říká ředitelka vily Iveta Černá a zároveň dodává, že týden odstávky je přesto nutný. "Hrady a zámky fungují sezonně. My jsme otevřeni celoročně šest dní v týdnu. Zatímco kasteláni mají na běžné i větší úklidy a opravy celou zimu, my si vždy ve velkém časovém předstihu stanovíme sanitární týdny," vysvětlila Černá.

"Největšími zjištěnými problémy je vlhkost u vstupu, která působí poruchy na fasádě. Dále nás potom ještě trápí vlhkost, která bortí kamenné zídky v zahradě," vypíchl dvě nejvážnější závady Jiří Pejchal z Muzea města Brna, které má vilu na starosti. Právě on nyní na základě prohlídek a předchozích hlášení dával spolu s ředitelkou Černou a ostatními dohromady soupis oprav, které se v sanitárním týdnu budou provádět.

Popraskaná omítka pod venkovním schodištěm vily Tugendhat
Popraskaná omítka pod venkovním schodištěm vily Tugendhat
Více fotek
  • Popraskaná omítka pod venkovním schodištěm vily Tugendhat zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/45/4472/447176.jpg
  • Kvůli slunečnímu záření se tvoří bublinky na laku u makasarové stěny zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/45/4472/447179.jpg
  • Uvolněné kameny v zídce na zahradě vily Tugendhat zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/45/4472/447173.jpg

Většina závad bude nejspíš odstraněna zdarma

Podle Pejchala je současný stav vily Tugendhat výsledkem kompromisů, ke kterým dochází při opravách památek, kdy často nelze použít moderní technologie. "Veškeré nadčasové či průkopnické projekty s sebou nesou nebezpečí, že tam budou poruchy. Setkáváme se tak s problémy, se kterými se setkávali správci vily už tehdy. Je myslím normální, že se ukazuje, že stavba má i své dětské nemoci," popsal Pejchal.

Černá i Pejchal se shodují na tom, že budou řešit většinu vad v rámci reklamace zdarma. "To, co vzniklo užíváním, jako jsou například nějaké otlučené rohy, takto řešit ale samozřejmě nemůžeme," doplnil Pejchal.

přehrát video
Iveta Černá vysvětluje účel sanitárního týdne ve vile Tugendhat

Jednu odstávku už má vila od rekonstrukce za sebou

Vila v únoru oslavila rok od svého znovuotevření. Předtím v ní po dva roky probíhala generální rekonstrukce za 156 milionů korun. Za tento rok jí prošlo přes 45 tisíc návštěvníků, což je přibližně dvakrát více než před opravami. 

Poprvé od rozsáhlé rekonstrukce byla vila zavřená hned šest týdnů po svém slavnostním znovuotevření. Osm dní se do ní tehdy návštěvníci nemohli dostat hlavně kvůli opravě zvlněného linolea. "Musíme si uvědomit, že dům byl stavěný pro rodinu, a jen za prvních šest týdnů tudy prošlo přes šest tisíc lidí. Všechny receptury jsme nechali původní, řada z nich se běžně nepoužívá, takže se to dalo očekávat," popsal loni v dubnu ředitel výstavby Michal Malásek s tím, že lino není s ohledem na budoucí údržbu na původním Sorelově cementu přilepené.

Kromě linolea loni v dubnu odborníci opravovali dýhy na nábytku, odpadlé chromování na jedné ze židlí, praskliny na fasádě pod schody a zvlněné kachle v jedné části terasy.

Zdroj: ČT Brno

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.