Zpravodajství Brno

Inaugurační oblek pro prezidenta šijí ve Zlíně. Míry má prý Miloš Zeman stále stejné

Velikost textu:

Zlín - Zatímco v Praze vrcholí přípravy na inauguraci především na Hradě, pozadu nezůstává ani Zlín. Právě tady totiž vzniká oblek, v němž budoucí prezident republiky složí svůj slavnostní slib. Oblek z mírně lesklé látky, která byla utkána z vlny a hedvábí, je upraven přesně na míru Miloši Zemanovi. Česká televize měla exkluzivní možnost do zlínského krejčovského ateliéru nahlédnout.

Miloš Zeman prý nemá rád dlouhé zkoušení
Miloš Zeman prý nemá rád dlouhé zkoušení
Otevřít galerii
  • Miloš Zeman prý nemá rád dlouhé zkoušení zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • V této dílně vznikaly Zemanovy obleky i během prezidentské kampaně zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Stříbrné manžetové knoflíčky mají černý oblek ozvláštnit zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • K černému obleku patří i ladící společenské boty zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

"Je to vrchol celé kariéry, protože dělat inaugurační oblek pro hlavu státu, to je snad top, co se málokomu podaří," pochvaluje si výjimečnou příležitost krejčí Jaroslav Mejta. Zlínský odborník na módu má budoucího prezidenta v oku jako málokdo jiný. Už v loňském roce pro něj šil několik obleků v rámci jeho prezidentské kampaně. Nyní mu na míru ušije také oblek, ve kterém Miloš Zeman složí slavnostní prezidentský slib.

"Příliš nemiluje zkoušení, nemiluje ani dlouhé oblékání, a nemiluje také příliš moc pozornosti. Ale dobrovolně se tomu rád podřídí. Váhu si drží pořád stejnou," tvrdí Mejta. Krejčí tedy stále vychází z měr, které budoucí hlavě státu vzal ještě v době prezidentské kampaně. "Komunikuji s jeho dcerou a jeho ženou, tak ladíme tento šatník," vysvětluje Mejta. S Milošem Zemanem se seznámil loni přes společného kamaráda - Ladislava Kerndla.

přehrát video
Hovoří krejčí Jaroslav Mejta

"Ušít na něj dobrý oblek je asi velké umění a Miloš Zeman si bude muset dávat velký pozor na to, co si oblékne," říká Ladislav Špaček, odborník na etiketu a bývalý mluvčí Václava Havla. Ačkoliv na dobrý oblek dbá každý prezident, většina lidí má dodnes v paměti krátké kalhoty prvního prezidenta České republiky. Podle slov Ladislava Špačka si je ale Václav Havel jen příliš povytáhl. "Václav Havel by nikdy nevyšel v kalhotách, které by neměly správnou délku. Měl možná jedinou vadu, kterou snad už teď mohu prozradit. A sice, že nosil mokasíny k obleku. To je obrovský skandál," zpětně prozrazuje módní faux pas Špaček.

Italské boty a kravata v národních barvách

Sedmapadesátiletý krejčí Mejta šije své vyhlášené obleky ve Zlíně, ale módní salón má i v Praze. Svým zákazníkům nabízí nejen obleky na míru, ale stará se také o celkový styl klienta. Zákazník si tak může v salónu vybrat boty, ponožky, manžetové knoflíčky, kravatu i klobouk. Pro inauguraci si vybral Miloš Zeman černé italské boty s menším vzorem. Velikost? Sedmačtyřicet.

Sněhobílou košili, která je ozvláštněná monogramem MZ, doplní kravata v národních barvách. Nesmí chybět ani stříbrné manžetové knoflíčky. Ve zlínském krejčovském ateliéru budou Zemanovi šít i další obleky, včetně smokingu.

Jaroslav Mejta obléká slavné osobnosti

Mezi pravidelné klienty zlínského krejčího patří nejedna známá tvář. Pravidelně obléká Jana Přeučila, Jiřího Suchého, Ladislava Kerndla, Roberta Vana, Jana Čenského a pět obleků ušil také pro Miroslava Kalouska.

Na míru ušitý oblek z produkce zlínské krejčovské dílny vyjde minimálně na šestnáct tisíc korun. Látky se dováží z Itálie a Anglie. Sám Mejta chodí většinu času v obleku a vůči módnímu nevkusu Čechů je nekompromisní. Podle něj jsme národ sportovců. Alespoň to o nás vypovídají naše šaty. Podle jeho slov vypadá většina Čechů, že zrovna přichází z nějaké sportovní akce. Ačkoliv prý fyzička této image neodpovídá.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.