Zpravodajství Brno

Student odhalil ve sbírkách Masarykovy univerzity dinosauří zub

Velikost textu:

Brno – Unikátní objev se podařilo učinit studentovi Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity Danielu Madziovi. Při svém bádání zjistil, že zub, který měl patřit mořskému příbuznému krokodýlů, ve skutečnosti patřil dinosaurovi. Jde o specifický druh moravského teropoda.

Zub moravského teropoda
Zub moravského teropoda
Otevřít galerii
  • Zub moravského teropoda zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Rekonstrukce vzhledu moravského teropoda zdroj: Masarykova univerzita https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Vědci si původně mysleli, že zub patří mořskému krokodýlovi zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Vědci si původně mysleli, že zub patří mořskému krokodýlovi zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

"Zub vzbudil pozornost studentů v době, když jsme se stěhovali po rekonstrukci fakulty, a oni mi pomáhali s instalací sbírek do nových prostor," uvedla Nela Doláková z Ústavu geologických věd Přírodovědecké fakulty. Student Daniel Madzia se kus chrupu rozhodl prozkoumat v rámci své bakalářské práce. Jeho vedoucí se stala právě Nela Doláková.

Madzia postupně srovnal nález zubu s jinými existujícími pozůstatky dinosaurů. Díky tomu zjistil, o jakého dinosaura se jedná. "Jediný zub nestačí k přesnému popisu jeho vlastníka, můžeme ale na jeho základě říct, ke kterým dinosaurům měl z hlediska příbuzenských vztahů nejblíže. Víme, že moravský teropod patřil do skupiny Tetanurae a podobal se například megalosaurovi nebo alosaurovi," řekl Madzia. Spolu s kolegy se pokusil o rekonstrukci vzhledu tohoto ještěra.

přehrát video
Vedoucí studentovy bakalářské práce Nela Doláková

"Chtěli jsme mít úplnou jistotu, a proto jsme nález a jeho určení podrobili oponentnímu řízení v odborném časopise," doplnila Doláková. Popis moravského dinosaura, který vznikl na základě Madziovy bakalářské práce, se prestižní odborný časopis Acta Palaeontologica Polonica teď chystá otisknout.

Podle štítku na vápenci, v němž se chrup uchoval, nález pochází z lokality Švédské šance v Brně-Slatině. Tamní naleziště už neexistuje, podle odborníků se místo podobalo například Stránské skále.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.