Zpravodajství Brno

Zlín odmítá uveřejnit reklamu sdružení Repelent 21

Velikost textu:

Zlín - Zlínští antikomunisté vystupující pod jménem Repelent 21 chtějí inzerovat svůj názor na členství komunistů ve vedení Zlínského kraje. Město ani zlínský dopravní podnik však na svých reklamních plochách plakáty sdružení nechtějí. Aktivisté v tom vidí snahu vlastníků ploch o zachování dobrých vztahů se Zlínským krajem.

Město už politickou reklamu na zelených plochách nechce
Město už politickou reklamu na zelených plochách nechce
Otevřít galerii
  • Město už politickou reklamu na zelených plochách nechce zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • I dopravní podnik reklamu Repelentu 21 odmítnul zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Občanské sdružení využívá i některé komerční reklamní plochy zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Repelent 21 pravidelně protestuje zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

"Bohužel jak město, tak následně i dopravní podnik města Zlína nám nechce vycházet vstříc. Přistoupili k opatřením, která dříve vůbec neexistovala," tvrdí člen občanského sdružení Repelent 21 Richard Vodička. Když antikomunisté plánovali obnovit reklamní plochy v centru města, kde koncem loňského roku umístili své plakáty, vedení radnice je upozornilo, že reklama na trávníky už nepatří.

Repelent 21 umisťoval na zelené plochy tzv. áčka čili reklamní stojany. "Určitě to není nic proti Repelentu, ale je to kvůli ochraně zelených ploch ve městě," hájí kroky vedení mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák. Podle nového postoje zlínské radnice již Repelent nesmí tyto plochy obsadit. Neprobíhá totiž aktuálně žádná volební kampaň. Vedení města tak odkázalo sdružení na dopravní podnik, který potenciální místa pro reklamu nabízí na svých vozech i zastávkách.

přehrát video
Za sdružení Repelent 21 hovoří Richard Vodička

I v tomto případě ale Repelent 21 nepochodil. "Jistě bychom takovou reklamu přijali v době oficiálních předvolebních kampaní. Nyní však, když se žádné volby v nejbližší budoucnosti nechystají, pro nás platí zásada, že reklamu politického zaměření nepřijímáme," tvrdí ve svém tiskovém prohlášení zlínský dopravní podnik.

Je to plíživá cenzura, myslí si sdružení

Odmítnutí ze strany dopravce členy občanského sdružení zaskočilo. "Krok po kroku je nám znemožňováno propagovat své aktivity, které nikterak nejsou v rozporu se zákonem. Nechtěl bych to zbytečně dramatizovat, ale jsou to takové plíživé znaky cenzury," myslí si Vodička.

Spokojený je naopak náměstek zlínského hejtmana Ivan Mařák (KSČM), proti jehož členství v krajské radě Repelent 21 rovněž protestuje. "Nevím, že by o tom někdo na kraji jednal, ale potěšilo mě, že jak na magistrátu, tak na dopravním podniku jsou rozumní lidé," pochvaluje si kroky obou institucí Mařák.

Příští středu se zástupci sdružení Repelent 21 plánují vypravit na zasedání krajského zastupitelstva. Znovu tu chtějí demonstrovat s antikomunistickými transparenty.

Kdo je občanské sdružení Repelent 21?

Sdružení Repelent 21 nesouhlasí s účastí komunistických zástupců v Radě Zlínského kraje. Členové KSČM se po společném jednání stali koaličními partnery ve vedení hejtmanství. Na svých stránkách sbírají iniciátoři sdružení podpisy pod výzvu proti vládě komunistů na Zlínsku. Aktuálně podepsalo výzvu více než šest tisíc příznivců.

Občanské sdružení Repelent 21 se proslavilo především happeningovou akcí, při níž jednání zlínských zastupitelů "vystříkali" deodoranty. V jednacím sále stříkali levné vůně pod označením Repelent 21 se slovy, že "uvnitř smrdí komunisté". S antikomunistickými transparenty protestoval Repelent 21 i v rámci Palachova týdne. Známým se stal rovněž symbolický akt otočení baťovského sousoší zády k sídlu Zlínského kraje.

přehrát video
NO COMMENT: Příznivci iniciativy Repelent 21 stříkali sprejem na komunisty

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.