Zpravodajství Brno

Pro malé obce je úklid sněhu citelným zásahem do rozpočtu

Velikost textu:

Lovčičky/Újezd u Brna - Zatímco velká města bojují s přívaly sněhu moderní technikou, menší městečka nebo obce mohou zapojit především lopaty a hrabla. Výdaje spojené s úklidem sněhu představují pro obecní rozpočty citelný zásah.

Úklid sněhu
Úklid sněhu
Otevřít galerii
  • Úklid sněhu zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • V malé obci mají na úklid sněhu většinou jen hrabla zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Újezd u Brna je na sníh připraven. K dispozici má i moderní techniku zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Pro menší obce je úklid sněhu nákladný zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Například Újezd u Brna využil při úklidu sněhu práce nezaměstnaných. "Jsou to pracovníci, kteří jsou vedeni na úřadu práce, takže jsou rádi, že mají tuto práci," řekl vedoucí technického oddělení městského úřadu v Újezdě u Brna Petr Suchý. Sníh zasypal dokonce místní čističku odpadních vod. Aby byla opět schopná provozu, musel bílou vrstvu odstranit pluh.

"Už ve čtyři hodiny ráno nastoupilo dvanáct lidí a snažíme se odklízet sníh z nejdůležitějších míst, například zastávek autobusů," uvedl Suchý. Nekonečná pracovní doba se týká i Ladislava Spáčila, který dnes vyrazil do služby už před pátou ráno. "Celkem máme v Újezdě 24 kilometrů chodníků. Sníh nám přidal další nadílku, takže tu budeme asi do večera. Musíme se už potřetí vracet na stejná místa," posteskl si Spáčil.

Menší obce musí spoléhat na hrabla. Techniky mají málo

Sníh zasypal i menší obce, kde nemají k dispozici tolik pracovníků ani moderní techniku. Například v nedalekých Lovčičkách má radnice na úklid sněhu jen dva zaměstnance a jeden starší traktor. "Sněhová nadílka pro nás znamená, že se nám zvýší finanční náklady na odklízení sněhu. Musíme nakoupit více nafty. Zima jako taková nás ale zaskočit nemůže," tvrdila starostka Lovčiček Jaroslava Hrozková (KSČM).

Ačkoliv se řada místních snaží udržovat alespoň chodníky v bezprostřední blízkosti svých domovů, dříve prý byla spolupráce s místními lepší. "Občané si občas odklidí sníh od vlastních domů, ale není to jako v minulosti, že si sníh od svých domovů běžně odklízeli. Dnes je to spíš výjimka," konstatovala Hrozková.

Prosím, vyčkejte na načtení mapy, pokud se mapa nenačte, máte vypnutý JavaScript, nebo Váš prohlížeč nepodporuje Google mapy.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.