Zpravodajství Brno

Kohoutovická radnice se anketou řídit nehodlá. Byla prý zmanipulovaná

Velikost textu:

Brno-Kohoutovice – Chtějí Kohoutovičtí na volném prostranství stavbu sportovního centra, nebo nechtějí? O tom měla rozhodnout anketa na webu městské části, která skončila minulý týden. Nakonec ale celou věc pouze zkomplikovala. Jak totiž uvádí zástupci radnice i odpůrců stavby, průběh ankety byl zmanipulovaný. Vedení radnice to tak nyní považuje za důvod, proč se výsledkem ankety neřídit.

Ustoupí stromy stavbě?
Ustoupí stromy stavbě?
Otevřít galerii
  • Ustoupí stromy stavbě? zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Zastavění volného místa se místním nelíbí zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Vyroste na tomto místě sportovní hala? zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Místo trávy má vyrůst sportovní centrum zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Podezření vyvolalo několik hlasovacích vln, kdy nejprve během krátké doby přibyly desítky hlasů příznivců stavby, později potom zase odpůrců. Finální výsledek ankety, ve které mohl hlasovat jakýkoli návštěvník kohoutovického webu, je tak znehodnocený. Stavbu polyfunkčního  sportovního centra v kohoutovické lokalitě Stamicova si nepřálo 69 % hlasujících. Ti by měli převahu i po odečtení problematických hlasů z obou stran.

Nesrovnalostí v pohybech hlasů si všiml obyvatel Kohoutovic Lukáš Stejskal, který vývoj ankety podrobně sledoval pomocí programu, který si k tomu vytvořil. Manipulaci dává za vinu stavbařům či lidem na ně napojeným. "Ten, kdo chtěl protlačit stavbu hotelu, nejspíš prostě počítal s tím, že si náhlého masivního přihození hlasů nikdo nevšimne. Když to prasklo, vytvořil plán B, tedy znevěrohodnil celou anketu. Už věděl, že je anketa monitorována, a tak přihodil spoustu hlasů proti, aby stavbaři hotelu byli mimo podezření," popisuje jednu z možných verzí Stejskal.

Celou anketu zpochybňuje i Dana Kalčíková z občanského sdružení Pro Kohoutovice. "Od začátku jsme k ní byli skeptičtí a předpokládali jsme, že bude nějak napadena. Považovali jsme ji jen za snahu radnice získat jakýkoli podklad k tomu, aby zlegalizovala záměr investora, proti kterému místní protestují," neskrývá svou nedůvěru Kalčíková, jež se stavbou nesouhlasí. Podle ní se za pojmem polyfunkční sportovní centrum skrývá hlavně hotel, který by zbytečně zhustil zástavbu na kohoutovickém sídlišti. Místní by tak přišli o volná prostranství. "Taky si myslím, že bazén, který má být součástí stavby, není potřeba. Kousek odtud město totiž nedávno postavilo akvapark," dodává Kalčíková.

Že někdo hlasování na webové stránce zmanipuloval, přiznává i starosta Kohoutovic Petr Šafařík (ČSSD). Podezřelé pohyby hlasů také udává jako důvod, proč upustil od plánu řídit se výsledkem ankety. "Výsledek byl napaden z obou stran, jak od příznivců, tak odpůrců stavby," argumentuje starosta Šafařík.

Podle něj teď vše začne od začátku, bez ohledu na anketu. Radnice tak opět osloví investora, zda má stále o pronájem prostranství zájem, případně s ním zkusí vyjednat přesun projektu na pozemek, kde by lidem vadil méně. Webové ankety starosta hodlá využívat i do budoucna, po čerstvé zkušenosti si je ale vědom rizik. "Je potřeba vytvořit vyšší stupeň zabezpečení. Nejjednodušší a nejpohodlnější systém byl bohužel zneužit," dodává Šafařík.

Podle politologa Stanislava Balíka z Masarykovy univerzity jsou ankety pořádané obcemi dvojsečné. "Pozitivní efekt je bezprostřední zpětná vazba. Na druhou stranu se tím zvolení zastupitelé zbavují odpovědnosti," uvažuje politolog. Případy, kdy představitelé radnice odstoupí od původního záměru řídit se anketou, považuje za nešťastné řešení pro všechny, tedy i pro politiky samotné. "Občané potom vidí, že jejich názor je vhodný pouze tehdy, když je v souladu s očekáváním města," vysvětluje Balík.

Ankety na webu měst či obcí nejsou na jižní Moravě ničím ojedinělým

Hlasováním na svých stránkách se v minulosti řídili například v Blansku. Vedení města nechalo obyvatele rozhodnout o návrzích na oživení nábřeží řeky Svitavy. Na rozdíl od kohoutovické ankety museli Blanenští i v on-line formuláři uvést svá jména, adresy a data narození. "Všechny hlasy jsme potom ověřovali v registru," osvětluje postup vedoucí blanenského odboru investičního a územního rozvoje Marek Štefan. Úprava nábřeží na základě návrhu s nejvíce hlasy se nyní připravuje. V závislosti na sehnaných financích by se s pracemi mohlo začít příští rok.

Naopak podobně jednoduché ankety jako v Kohoutovicích využívají i ve Veselí nad Moravou. Zatím bez problémů. Loni například v hlasování nejvíce návštěvníků stránek "zakliklo" možnost zbudovat na městském koupališti nové sociální zařízení. To se také začalo stavět a do začátku letošního dubna či května by mělo být hotové. "Ankety využíváme poměrně často. Nebereme je úplně závazně, ale chápeme je jako velmi výrazné doporučení, kam městské investice směřovat," komentuje význam vlastních webových anket veselský místostarosta Petr Kolář.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.