Zpravodajství Brno

Nakládal účetní neoprávněně s daty? Rozhoduje soud

Velikost textu:

Sudice (Blanensko) - Na lavici obžalovaných se ocitnul bývalý účetní obce Sudice. Podle obžaloby totiž nepředal novému vedení obce dokumenty potřebné pro chod vesnice. Odnesl si veškerou evidenci obyvatelstva, přehled zaplacených poplatků za psy, ale také například seznam lidí, kteří obci dlužili. Před soudem se zpovídá za neoprávněný přístup k počítači a nakládání s daty.

OÚ Sudice
OÚ Sudice
Otevřít galerii
  • OÚ Sudice zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Sudice na Blanensku zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Sudice na Blanensku zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Úřední deska Sudic zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

"Z úřadování bývalého vedení nemáme vůbec žádné informace. Při svém odchodu smazali z počítačů úplně všechno a řekli k tomu, že nám předávají úřad přesně v takové podobě, v jaké jej měli oni sami na začátku své vlády. Nevíme tak, jestli nám třeba někdo něco nedluží, a ani to nemůžeme nijak dohledat," stěžovala si po nástupu do funkce starostka Olga Dočkalová.

Účetní Vítězslav Bárta se před soudem hájil tím, že se po ustavujícím zastupitelstvu s novým vedením obce domluvil na tom, že všechny podklady připraví. Právě proto si měl tyto materiály vzít k sobě, včetně služebního notebooku. Z něj pak vymazal soubory, které podle něj byly neaktuální a působily by jen zmatky. Nové vedení Sudic je přesvědčeno, že tyto kroky podnikl záměrně, aby obec poškodil.

přehrát video
V. Bárta vysvětluje, proč smazal z notebooku soubory

Vedení obce si muselo nechat všechny dokumenty zrekonstruovat. To úřad však vyšlo na 40 tisíc korun. Obžalovaný sice loni v lednu obci dokumenty vrátil, ta je ale už nepotřebovala, protože si opatřila nové.

Soud původně Vítězslava Bártu odsoudil trestním příkazem k podmíněnému trestu odnětí svobody. Protože účetní s trestem nesouhlasil, musí soud o jeho případné vině rozhodnout během řádného jednání.

Prosím, vyčkejte na načtení mapy, pokud se mapa nenačte, máte vypnutý JavaScript, nebo Váš prohlížeč nepodporuje Google mapy.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.