Zpravodajství Brno

Znojmo pomáhá studentům získat jazykové certifikáty zdarma

Velikost textu:

Znojmo – Burza práce, podnikatelský inkubátor nebo příspěvky na jazykové zkoušky – i těmito způsoby se Znojmo snaží pomoct lidem bez práce s hledáním zaměstnání. V zimě se nezaměstnanost v regionu tradičně vyhoupne nad celorepublikový průměr. Bez práce je aktuálně přes patnáct procent lidí.

Zkouška z angličtiny
Zkouška z angličtiny

Díky projektu Kolumbus nebude Anetu Muchovou stát složení jazykové zkoušky z angličtiny ani korunu, normálně by přitom zaplatila kolem čtyř tisíc korun. "Chci angličtinu dál studovat a vycestovat na zahraniční školu. Věřím, že mi to pomůže i při shánění zaměstnání," dodává studentka.

Budoucí maturantka patří mezi desítky lidí, kteří se do projektu znojemské radnice zapojili. Kolumbus jim má pomoct najít práci. Na celý projekt ve Znojmě pro letošní rok vyčlenili 1 milión korun. Podmínkou bezplatného kurzu přitom je úspěšné složení zkoušky u organizace British Council nebo v Goethe-Institutu. Zástupci anglické společnosti navíc slíbili, že za nimi studenti nebudou muset cestovat, ale zkoušky se uskuteční přímo ve Znojmě.

"Myslíme, že se bude zvyšovat konkurenceschopnost pracovní síly v regionu, zároveň to bude přispívat k tomu, že budoucí investoři se budou chtít ve Znojmě uchytit," věří starosta Vlastimil Gabrhel (ČSSD).

Projekt Kolumbus je rozdělený do sedmi základních oblastí – chce pomáhat lidem bez práce a mladým získat praxi, vytvářet nová pracovní místa, zvýšit jazykové dovednosti studentů, podporovat zaměstnavatele, nastartovat podnikání v podnikatelském inkubátoru, a v neposlední řadě zatraktivnit město pro nové investory.

(zdroj: www.znojmokolumbus.cz)

Kolumbus si první velký úspěch zapsal na své konto už vloni v listopadu. Měsíc po jeho spuštění se město dohodlo s jednou ze zdejších firem, že rozšíří výrobu a přijme zhruba tři desítky nových zaměstnanců. Firma se zavázala k tomu, že 60 procent personálu budou tvořit handicapovaní a lidé těžko uplatnitelní na trhu práce, tedy například čerství absolventi nebo lidé těsně před důchodem. Město výrobci hraček Igra na oplátku poskytlo pozemky pro novou provozovnu.

Zemědělský region trápí nezaměstnanost především v zimě

Podle aktuálních čísel z úřadu práce je na Znojemsku bez práce více než 8,5 tisíce lidí. Jen první týden v lednu se zaregistrovalo přes tisíc nových zájemců o práci. Na jednu novou pracovní nabídku tak připadá v průměru více než 36 zájemců.

"Znojmo je příhraniční oblast, běžně sem jezdí lidé z Rakouska na obědy, za obchodem, nakupují tady. V podstatě i u profese, jako je prodavačka, je žádoucí, aby se zaměstnanci domluvili cizím jazykem," řekl ředitel Úřadu práce ve Znojmě Emil Čopf.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.