Zpravodajství Brno

Ani Zeman, ani Schwarzenberg. Monarchista si zvolil krále

Velikost textu:

Valtice - Drtivá většina voličů si dnes nebo zítra vybere mezi dvěma prezidentskými kandidáty. Jednapadesátiletý fotograf a kapitán výletní lodi Luboš Velecký se ale rozhodl vhodit do urny svůj vlastnoručně vyrobený volební lístek. Hlas věnoval českému následníkovi trůnu – Karlu Habsbursko-Lotrinskému.

Monarchista Luboš Velecký odevzdal svůj vlastní lístek ve Valticích
Monarchista Luboš Velecký odevzdal svůj vlastní lístek ve Valticích

"Vhozením neplatného lístku budu demonstrovat, že zájem o politiku mám, o prezidenty ale ne," řekl monarchista Luboš Velecký. Oba oficiální volební lístky vyhodil do koše, protože si přinesl svůj vlastní. Dlouholetý člen strany Koruna Česká, která se profiluje jako monarchistická strana Čech, Moravy a Slezska, svůj hlas oficiálnímu prezidentskému kandidátovi s modrou krví nedal. Vyčítá mu málo konzervatismu. "Já si sice předků Karla Schwarzenberga vážím, ale nelíbí se mi jeho pozice v evropské politice," objasnil svůj postoj Velecký.

přehrát video
Monarchista Luboš Velecký o své volbě

Pro účely dnešní volby si vyrobil vlastní lístek, kde za prezidentského kandidáta vydává Karla Habsbursko-Lotrinského. Podle Veleckého hlasovacího lístku se jedná o českého krále, markraběte moravského, vévodu slezského a korunního prince. Sám Karel Habsbursko-Lotrinský žije v rakouském Salcburku a o iniciativě strany Koruna Česká neví.

  • Velecký si vyrobil vlastní hlasovací lístek
    Velecký si vyrobil vlastní hlasovací lístek zdroj: ČT Brno
  • Tento originální hlasovací lístek je neplatný
    Tento originální hlasovací lístek je neplatný zdroj: ČT Brno

Veleckého hlasovací lístek je samozřejmě neplatný. "Dáme ho do zvláštní obálky pro neplatné lístky," uzavřela netradiční prezidentskou volbu vedoucí valtické volební komise Anna Zelinková.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.