Zpravodajství Brno

Víkend nabídne ideální podmínky pro lyžování. I v nižších polohách

Velikost textu:

Jižní Morava/Zlínsko - Lyžaři by si o tomto víkendu mohli užít sněhových radovánek bez toho, že by se museli vydat do horských oblastí. Připraveny budou i sjezdovky na jihu Moravy a na Zlínsku. Na většině z nich leží čerstvá vrstva sněhu.

Lyžaři si užívají sněhové podmínky
Lyžaři si užívají sněhové podmínky
Otevřít galerii
  • Lyžaři si užívají sněhové podmínky zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Ze stopy vystupuje strniště zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Sněžná děla zajistí dostatek sněhu zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Frézování stopy pro běžkaře zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Na jihu Moravy slibují dobré sněhové podmínky například sjezdovky v Němčičkách, v Olešnici a poprvé v této sezóně i v Předklášteří u Tišnova. Teploty pod nulou umožnily i na níže položených sjezdovkách vyrobit dostatek technického sněhu, aby se mohly vleky o víkendu rozjet. Na těchto místech se navíc dá lyžovat i ve večerních hodinách na osvětlené sjezdovce.

I přes dobré podmínky zůstávají v letošní sezóně některé areály uzavřeny. Areál v Hořicích u Blanska tento rok otevření vůbec neplánuje. Uzavřená zůstává i sjezdovka v Kunštátě. V nedalekém Hodoníně u Kunštátu se naopak lyžuje. V provozu jsou i sjezdovky na Vysočině. Další informace o sjezdovkách, které jsou v provozu, naleznete zde.

Více možností se nabízí na Zlínsku

Lyžaři ze Zlínska to mají mnohem blíže na některou z výše položených sjezdovek – například v Beskydech. I tam ale mohou lyžovat v nižších polohách. Tradičně je v provozu oblíbená Stupava. Na lyžaře čekají také v nedalekém Břestku nebo v Osvětimanech. Obyvatelé Zlína navíc mohou na nejbližší sjezdovku dojet městskou hromadnou dopravou. Svah v centru Zlína je totiž v provozu.

Dále to mají na lyže běžkaři

Zatímco z Brna je na nejbližší sjezdovku 40 kilometrů, milovníci klasického lyžování musí cestovat dále. Nejčastěji na Vysočinu, kde je upravená lyžařská stopa u Nového Města a v okolí Tří Studní a Fryšavy. Další možnosti komfortního lyžování v upravené stopě by měli mít milovníci "klasiky" v okolí Třebíče. Už několik let se ale o přízeň klasických lyžařů snaží také na Boskovicku u Kořence. I tam bude o víkendu připraveno 20 kilometrů lyžařských tratí. "Mohli jsme upravit jen trasy, které jsou na náhorních plošinách, nižší místa kvůli malé výšce sněhu nejde projet za pomoci skútru," říká manažer Vlastimil Štefl z Kořence.

Ani lyžaři v Brně se lyžařské stopy ještě nedočkali. V areálu golfového hřiště v Jinačovicích chybí k vyfrézování kvalitní stopy ještě asi 10 centimetrů.

přehrát video
No comment: Příprava lyžařské stopy

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.