Zpravodajství Brno

prezidentské volby

Zemana volil venkov, Schwarzenberga města

Velikost textu:
aktualizováno 14. 1. 2013 14:36

Brno - Na jižní a východní Moravě potvrdili oba prezidentští kandidáti svůj postup do druhého kola voleb. Karel Schwarzenberg ale postoupil zejména díky hlasům, které získal ve městech. V Brně dokonce Miloše Zemana porazil o 10 procent.

Schwarzenberg a Zeman jsou ve 2. kole
Schwarzenberg a Zeman jsou ve 2. kole

V Jihomoravském kraji porazil Dienstbier Fischera

Výsledky prezidentských voleb v Jihomoravském kraji potvrdily postup Miloše Zemana a Karla Schwarzenberga do druhého kola. Na dalších místech se ale pořadí lišilo. Jan Fischer na jihu Moravy skončil až na 4. místě za Jiřím Dienstbierem. Vladimíra Franze pak v celkovém pořadí předběhla Zuzana Roithová, která kandidovala za KDU-ČSL. V některých místech dokonce zvítězila – to byl příklad jihomoravské Moutnice a dalších 5 obcí.

Karla Schwarzenberga poslaly do druhého kola voleb hlasy voličů v Brně, tam předseda TOP09 dokonce výrazně – o 10 % – porazil i Miloše Zemana. Na druhou stranu účast lidí ve volbách tam byla zdaleka nejnižší - dosáhla pouhých 41 procent. V dalších okresech na jihu Moravy ale situace zdaleka tak jednoznačná nebyla. S výjimkou Brna-venkova se ve všech dalších okresech před Karla Schwarzenberga dostal i Jan Fischer a Jiří Dienstbier. V Tetčicích na Brněnsku pak oba postupující prezidentští kandidáti získali shodně 152 hlasů. Shodný počet hlasů dostali oba postupující ještě ve 3 dalších obcích.

Ve Zlíně stejně jako v Brně uspěl Schwarzenberg

Ve Zlínském kraji byla v prvním kole voleb podobná situace jako na jihu Moravy. První místo obsadil Miloš Zeman, Karel Schwarzenberg byl druhý. Na druhé místo ho opět vynesly hlasy lidí ve městech. Stejně jako v Brně i ve Zlíně porazil předseda TOP09 předsedu SPOZ, na úrovni okresů už ale situace tak jednoznačná nebyla. Karel Schwarzenberg potvrdil svoji pozici na Vsetínsku a na Zlínsku, voliči na Uherskohradišťsku a Kroměřížsku dali přednost Janu Fischerovi, respektive Jiřímu Dienstbierovi. I na Zlínsku uspěla lépe než na celostátní úrovni kandidátka KDU-ČSL Zuzana Roithová, vyhrála v šesti obcích kraje.



      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.