Zpravodajství Brno

Vítězem letošního ročníku Salonu vín je Chardonnay z Bzence

Velikost textu:
aktualizováno 10. 1. 2013 17:25

Mikulov - Stovku nejlepších vín českých a moravských vinařů vybírá každý rok Národní soutěž vín. Vinaři letos do klání o vinařského šampiona přihlásili rekordní počet vzorků – 1 622. Je to téměř o čtyři stovky více než v loňském ročníku soutěže. Vítězem Salonu vín se stalo Chardonnay 2011 pozdní sběr ze Zámeckého vinařství Bzenec.

O letošním vítězi Salonu vín se rozhodovalo v Mikulově
O letošním vítězi Salonu vín se rozhodovalo v Mikulově
Otevřít galerii
  • O letošním vítězi Salonu vín se rozhodovalo v Mikulově zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Stovka nejlepších vín bude vystavena na zámku ve Valticích zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Vítězem je Chardonnay z Bzence zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Bzenecké vinařství se stalo vítězem Salonu vín už před dvěma lety zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

"Jedná se o unikátní menší šarži asi čtyř tisíc kusů. Patří do řady Chateau Collection Reservé, která je určena převážně pro gastronomii. Hrozny pocházejí z vlastních vinic u Vracova, viniční trati Klínky, která je 13 let stará," popsal vítězné víno ředitel firmy Bořek Svoboda. Bzenecké vinařství získalo titul šampiona už před dvěma lety.

Porota u vítězného vína ocenila především intenzivní a zároveň jemnou chuť vína s projevem čistého žlutého ovoce, která přechází až do medových tónů. Podle degustátorů je chuť plná a velmi strukturovaná, se svěží kyselinou a s náznakem zralých citrusů. Nejlepší víno se stalo zároveň vítězem kategorie bílých vín.

Konkurence byla letos rekordní

Salon vín vybere také stovku nejlepších vín, která se budou moci prezentovat titulem Salon vín 2013. Výběr bude definitivní v únoru. "Letošní ročník byl s počtem přes 1 600 přihlášených vín rekordní. Konkurence, a tedy i kvalita Salonu vín ČR rok od roku roste," uvedl ředitel Národního vinařského centra Pavel Krška.

Na samotný Salon vín navazuje degustační výstava. Ve sklepních prostorách zámku Valtice bude pro veřejnost přístupná degustační expozice, a to od soboty 2. března až do konce ledna roku 2014. Zde budou moci návštěvníci ochutnat sto nejlepších vzorků letošního Salonu vín.

Speciálně školení degustátoři museli projít mezinárodním kurzem pod dohledem Vyšší odborné školy a Spolkového úřadu pro vinařství a ovocnářství v rakouském Klosteneuburgu. Vybraní degustátoři s nejlepšími zkušenostmi a schopnostmi absolvovali i mezinárodní zkoušky.

Do soutěže mohou být zařazena pouze vína, při jejichž výrobě byly použity výhradně hrozny z České republiky.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.