Zpravodajství Brno

Vandalové napáchali škody na tramvajích za 50 milionů

Velikost textu:

Brno - Škoda na poškrábaných sklech brněnských tramvají se vyšplhala na rekordních 50 milionů korun. Dopravní podnik v této věci už podal trestní oznámení na neznámého pachatele. Jako nejúčinnější nástroj v boji proti vandalům se osvědčil kamerový systém.

Ilustrační foto
Ilustrační foto

Vandalové leptají, škrábou a jinak poškozují skla tramvají. "Poškrábaná okna se nelíbí nám – a pochopitelně ani cestujícím. Boční okna už nevyměňujeme, protože se ukázalo, že nedlouho po vyměnění se stejně opět stanou terčem vandalů," argumentoval generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek.

Brněnský dopravce oslovil cestující anketou Máme je vyměnit?, ve které se ptal, zda má smysl vyměňovat boční okna tramvají. Brňané zbytečné náklady na opravy odmítli. Čelní skla se vyměnit musí, aby měl řidič bezpečný výhled. Právě tato okna jsou nejdražší.

Nejvíce poškozené bývají obousměrné tramvaje typu KT8, v nichž řidič nemá přehled, co se děje v zadní části vozu. Vandalové se nejvíce projevují právě v dlouhých vozech nebo ve spojích, kde je zapojeno dva a více vozů za sebou.

Tramvaje typu Porsche jsou díky kamerám bez škrábnutí

"Výrazným pomocníkem v boji s vandalismem je kamerový systém. Ten funguje už několik let v tramvajích typu Porsche a jejich skla jsou téměř netknutá. Proto jsme přistoupili k rozšíření kamer i do ostatních typů vozidel a postupně jimi osazujeme novější tramvaje," okomentoval situaci provozní ředitel DPMB Jiří Valníček.

Dopravní podnik se potýká nejen s poškozenými okny. Dalším velkým problémem je sprejování po karosériích vozů. Vandalové rovněž ničí vybavení zastávek a informace o jízdních řádech. "V loňském roce nás řádění vandalů stálo téměř 5 milionů korun. Za tu cenu už bychom pořídili například nový autobus," vypočítal Havránek.

V rámci republiky přesto DPMB neplatí za boj s vandaly nejvíc. Například ostravský dopravní podnik zaplatil loni za škody téměř osm milionů korun. V Praze pak každoročně vynaloží 20 milionů korun na odstranění škod v městské hromadné dopravě.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.