Zpravodajství Brno

Čtyři obce na Vsetínsku dnes volí místní zastupitele

Velikost textu:
aktualizováno 5. 1. 2013 17:29

Vsetínsko - Každý týden k volbám, i tak by se dal charakterizovat začátek roku 2013 pro obyvatele obcí Poličná a Krhová, které se v loňském referendu vyslovily pro odtržení své obce od Valašského Meziříčí. Samostatnost získaly před 5 dny, za týden je čeká první kolo prezidentské volby, ale k nejdůležitějšímu hlasování vyrazí jejich obyvatelé dnes. Občané si zvolí zastupitelstva obcí, která by je měla reprezentovat až do dalších řádných voleb. Kromě Poličné a Krhové se volby uskuteční také ve Študlově a Lačnově, kde se rozpadlo místní zastupitelstvo.

Lidé museli čekat, než na ně přijde řada
Lidé museli čekat, než na ně přijde řada
Otevřít galerii
  • Lidé museli čekat, než na ně přijde řada autor: Luboš Dostál, zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • O volby je mimořádný zájem autor: Luboš Dostál, zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Obec Krhová usiluje o odtržení zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Lidé stáli frontu autor: Luboš Dostál, zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

V Poličné lidé volí 13 zastupitelů, v Krhové 15. V Krhové kandiduje pět subjektů, kandidátku sestavila ČSSD, Sdružení nezávislých kandidátů Krhovjané I. a Sdružení nezávislých kandidátů Krhovjané II. O přízeň voličů budou usilovat také dva nezávislí kandidáti, Vítězslav Kotas a Miloslav Krůpa. V Poličné si voliči mohou vybrat z Nezávislých pro Poličnou, dále mezi Rodáky a nezávislým kandidátem Luďkem Černochem.

O volby je mezi místními obyvateli mimořádný zájem. Podle zpravodaje České televize Luboše Dostála, který volby v obou vesnicích sleduje, stáli lidé v Poličné fronty, než se na ně dostane řada, aby za plentou mohli upravit hlasovací lístky. "Podobné to je i před volební místností v Krhové, lidé jedoucí volit autem nemají kde zaparkovat a musí čekat, až jejich sousedé odvolí a odjedou," popsal situaci Luboš Dostál. A zájem lidí potvrzují i statistiky, za první 4 hodiny voleb přišlo tolik lidí, kolik jich při jiných volbách chodí za celý den.

přehrát video
Milena Rapantová, předsedkyně volební komise v Poličné

Obyvatelé Krhové i Poličné měli k touze po samostatnosti stejný důvod. To když zastupitelé Valašského Meziříčí bez předchozího varování zrušili základní školy v obou vesnicích, jen aby zachránili některou z městských škol.

Velká radnice už pak nedokázala emoce v místních částech zkrotit, výsledky referend o odtržení byly jednoznačné. Nově nabytou samostatnost ale lidem zpočátku zkomplikuje administrativa – třeba výměna občanských, technických nebo zbrojních průkazů.

přehrát video
Obyvatel Krhové Vladimír Rybařík o oddělení obce

"Menší obec má větší kontrolu nad obecními financemi a myslím si, že i společenský život bude bohatší," míní obyvatel obce Krhová Michal Perutka.

K Valašskému Meziříčí byla Krhová připojena v roce 1953. Na základě výsledku místního referenda se Krhová po šedesáti letech stala opět samostatnou obcí. V současnosti tam žije téměř 1 800 obyvatel.

Poličná se stala součástí Valašského Meziříčí až v roce 1976. O získání samostatnosti se pokoušela už v roce 2004, tehdy se ale obyvatelé v referendu vyslovili proti. V obci žije přes 1 700 obyvatel.

Poličná a Krhová se odtrhly od Valašského Meziříčí
Poličná a Krhová se odtrhly od Valašského Meziříčí

Prosím, vyčkejte na načtení mapy, pokud se mapa nenačte, máte vypnutý JavaScript, nebo Váš prohlížeč nepodporuje Google mapy.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.