Zpravodajství Brno

Šéf brněnského Domu umění neobhájil pozici, povede ho kurátorka Petišková

Velikost textu:

Brno - Novou ředitelkou Domu umění v Brně se od března stane pedagožka a teoretička výtvarného umění Terezie Petišková. Dosavadní ředitel Rostislav Koryčánek, který instituci udělal jméno v zahraničí a podle odborníků ji pozvedl na špičkovou úroveň, v konkurzu svoji funkci neobhájil. Magistrát ho odvolá ke konci prosince. Petiškovou vybrala radnice ze tří uchazečů, kteří postoupili do druhého kola. Celkem se jich o ředitelský post ucházelo pět.

Rostislav Koryčánek
Rostislav Koryčánek
Otevřít galerii
  • Rostislav Koryčánek zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Terezie Petišková zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Magistrát konkurz vypsal proto, aby se současný ředitel mohl obhájit mezi ostatními uchazeči. Jména přihlášených však nezveřejnil. Neveřejná jsou i jména členů komise, která nového ředitele vybírala a městské radě doporučila. Koryčánek svoji pozici neobhájil, přestože jeho projekt obsahuje jasný výstavní plán až do roku 2017 včetně finanční rozvahy o zajištění chodu instituce.

Petišková ve svém projektu hovoří především o rozšíření Brněnského architektonického manuálu a koncepční spolupráci s vysokými školami. Obecně pak charakterizuje oba prostory Domu umění, a jak by mohly být v budoucnu využity. "Ráda bych dala prostor širšímu spektru autorů. Chci se orientovat na zajímavé generační projekty, které mají souvislost se současnou scénou," uvedla Petišková.

Brněnský primátor Roman Onderka Koryčánkův projekt označil za nedostatečný. A to i přesto, že sám uznal zásluhu Koryčánka na postavení Domu umění u nás i ve světě. Veřejným tajemstvím je ale především rozpor, který panoval mezi představiteli města a vedením Domu umění již od začátku roku. Politikům se totiž nelíbilo, že Koryčánek prostory Domu umění otevřel debatě k třaskavému tématu přesunu brněnského nádraží.

Dosavadní ředitel podle svého vyjádření ale výsledek konkurzu respektuje. "Doufám, že se Terezii Petiškové podaří využít potenciál, který v Domě umění vznikl a který tato instituce bezesporu má," uvedl k nové ředitelce s tím, že sám zatím nemá o své budoucnosti jasno.

Dům umění města Brna
Dům umění města Brna

Terezie Petišková přednáší na Fakultě užitého umění a designu na univerzitě v Ústí nad Labem, kde získala doktorát. Studovala ale i vědu o výtvarném umění na Masarykově univerzitě. Její manažerskou zkušeností je vedení Galerie mladých v Brně na konci 90. let. Kromě pedagogické činnosti působí také jako kurátorka výstav, podílela se i na odborném zhodnocení sbírky umění Vojenského historického ústavu v Praze.

Koryčánek z Domu umění odejde k poslednímu prosinci. Instituci do 1. března, kdy nastoupí Petišková, dočasně povede zástupkyně ředitele Jitka Pernesová.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.