Zpravodajství Brno

Úmrtí Václava Havla připomíná jeho "srdeční" Provázek

Velikost textu:
aktualizováno 18. 12. 2012 14:28

Brno – Patnáct minut po desáté se v Divadle Husa na provázku odhalilo Srdce pro Václava Havla. Akt je součástí celodenního programu, kterým si Brňané připomínají úmrtí prvního českého prezidenta. Kromě akcí v divadle, které je s Havlem neodvratně spojeno, se ale větší připomínky v Brně neplánují. Lidé jen spontánně zapálili několik svíček na místě, kde hořely svíčky v loňském roce po úmrtí Václava Havla. Pietu narušili dva muži, kteří podle svých slov protestovali proti "velebení" bývalého prezidenta.

Srdce pro Václava Havla
Srdce pro Václava Havla
Otevřít galerii
  • Srdce pro Václava Havla autor: Vostárek Josef, zdroj: ČTK https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Srdce pro Václava Havla zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Voskové srdce pro Václava Havla zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Voskové srdce pro Václava Havla zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Přesně rok po smrti ožila Alžbětinská scéna, kde bude srdce vystaveno, Havlovým duchem. "Bude to symbolická připomínka toho, jak je Václav Havel s Provázkem spojený, jak si ho ceníme," řekla Alžběta Nagyová z Divadla Husa na provázku.

Po slavnostním odhalení díla se na nádvoří Provázku odehrála závěrečná scéna z představení Cirkus Havel, které je mozaikou Havlových dramat. Od dvanácté hodiny pak Alžbětinskou scénou zněly úryvky z poslední autorovy hry Odcházení, které namluvil sám Havel.

Vzpomínkový den zakončí setkání v divadelním klubu Veselá husa, který bude veřejnosti také přístupný. "Bude to posezení s Provázkem a zároveň rozjímání nad adventním časem," dodala Nagyová.  

Srdce pro Václava Havla

Voskové srdce vzniklo z nedohořelých svíček posbíraných na pietních místech po České republice. Dvoumetrové srdce postavili v lednu a únoru umělci Lukáš Gavlovský a Roman Švejda. Nejdříve bylo vystaveno do 10. dubna u Národního divadla v Praze, později jej lidé mohli vidět také v Litomyšli a hradě Grabštejně.

Srdce se dostalo do Brna díky aktivitě občanů

Projekt Srdce pro Václava Havla vznikl z iniciativy umělců Lukáše Gavlovského a Romana Švejdy. Vytvořili jej ze svíček, které lidé před rokem na Havlovu památku zapálili. Na jih Moravy se dostalo díky občanské iniciativě.

"Akce vznikla spontánně. Sami jsme se snažili najít ideální místo, kde by srdce mohlo být. Před měsícem nás oslovila Zdeňka Kujová, která měla zájem, aby srdce bylo v Brně," přiblížil cestu díla na jih Moravy autor Lukáš Gavlovský. Slovo dalo slovo, nakonec se pro něj našlo místo na Provázku, který jeho odhalení spojil s celodenním programem.

S vybraným místem byli spokojeni i autoři. "Alžbětinská scéna srdci naprosto vyhovuje. Je venku, což pro vosk není problém. Zároveň není úplně veřejným místem, na kterém by mohl někdo dílo poškodit," dodal Gavlovský. Vedení divadla nechá Alžbětinskou scénu v určitých hodinách volně přístupnou, aby se lidé mohli na Srdce pro Václava Havla přijít podívat.

Program na Alžbětinské scéně Divadla Husa na provázku 18. listopadu

10.00 hodin

POCTA VÁCLAVU HAVLOVI
Záznam z Koncertu pro Václava Havla, Praha Lucerna 23. 12. 2011

10.15 hodin

Slavnostní odhalení Srdce pro Václava Havla
Finále představení CIRKUS HAVEL
(Francouzská verze pro světový festival v Avignonu – vystoupí celé Divadlo Husa na provázku a jeho hosté)

12.00–20.00
hodin

Autorského čtení hry ODCHÁZENÍ
Ze záznamu čte Václav Havel
(Začátky zvukové stopy: 12.00, 14.00, 16.00, 18.00 a 20.00 hodin)

od 21.00 hodin

Adventní provázkovské setkání s Václavem Havlem
(Divoká noc Václavu Havlovi na počest. Divadelní klub Divadla Husa na provázku. Společné zastavení, rozjímání a snění. Společné přání. Celé to otevře píseň Postupujícímu šeru navzdory (text Václav Havel, hudba Daniel Fikejz, zpívá Marta Kubišová)

Zdroj: Webové stránky divadla Husa na Provázku


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.