Zpravodajství Brno

Strážníci jsou nepostradatelní, ozývá se z menších obcí

Velikost textu:

Vyškovsko – V Ivanovicích na Hané neměli peníze na vlastní stanici městské policie, a proto na pořádek ve městě dohlíží "vypůjčení" strážníci z Vyškova. Těm ale s koncem roku služby v osm kilometrů vzdáleném městě končí, a tak Ivanovičtí znovu musí řešit, kde strážce pořádku vzít. Deset hodin týdně, které u nich hlídali Vyškovští, jim nestačí. Proto zvažují, jestli vše nezvládnout vlastními silami.

Ivanovice si vypůjčily strážníky z Vyškova
Ivanovice si vypůjčily strážníky z Vyškova
Otevřít galerii
  • Ivanovice si vypůjčily strážníky z Vyškova zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Ivanovice si vypůjčily strážníky z Vyškova zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Ivanovice si vypůjčily strážníky z Vyškova zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Strážníci ráno hlídkují u škol zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

"Intenzivně uvažujeme o tom, že bychom zřídili vlastní policii," řekl starosta Ivanovic na Hané Jozef Heretík. Provoz vlastní policejní stanice ale není pro městečko s necelými třemi tisíci obyvatel levná záležitost. Ivanovická radnice by musela na jednoho strážníka vyčlenit ročně z obecního rozpočtu přibližně milion korun. Rozhodne se na mimořádném zasedání zastupitelstva po Novém roce.

Zda se přikloní k dosavadní praxi, nebo zřídí vlastní městskou policii, určí také názory občanů. Někteří z nich by stálý dohled nad dodržováním pořádku uvítali. "Na náměstí, kde přecházejí děti, posedává kolikrát parta – bohužel i našich bývalých žáků, kteří tam dělají výtržnosti. Děti se tam bojí chodit," popsal situaci ve městě ředitel ivanovické základní školy Miroslav Růžička.

Židlochovice půjčují svého strážníka dalším třem obcím

Pokud se v Ivanovicích vrátí ke staré "výpůjčce", nebyli by rozhodně první ani poslední. Strážníka si střídá i několik obcí nedaleko Brna. Jedním z nich je i Jaroslav Vrána, který působí nejen v "domovských" Židlochovicích, ale zajíždí také do Sokolnic, Kobylnic a Moutnic. Přejíždí mezi jednotlivými obcemi a zasahuje tam, kde je potřeba. Ráno pracuje v Kobylnicích, kde hlídá děti na přechodu před základní školou. "Potom vyrážím do sousedních Sokolnic zkontrolovat, zda je v obci všechno v pořádku," popsal svoji práci Jaroslav Vrána.

I když nejčastěji řeší menší přestupky, jako jsou špatně zaparkovaná auta nebo existence černých skládek, je pro obec nepostradatelný. "Je to také prevence proti kriminalitě. Když živlové ví, že se tady pohybuje strážník, snad si pro krádež nevyberou naši obec," řekl starosta Sokolnic Jiří Životský.

Mít, či nemít vlastní strážníky, řeší v Česku nejedno město

Příkladů měst, která přemýšlejí nad problémy s bezpečností a jejím zajištěním, je po celé republice bezpočet. V Moravském Berouně v těchto dnech Rada města rozhoduje o zřízení vlastní stanice městské policie. Zastupitelstvo již návrh posvětilo v srpnu tohoto roku. Předpokládá se, že by pořádek ve městě zajišťovali dva strážníci. O vlastní policii uvažují také v Libochovicích na Litoměřicku.

Příkladem jsou obcím Hlubočky na Olomoucku, které mají vlastní stanici už od roku 1992. Díky pravidelným kontrolám například klesl počet krádeží v chatové oblasti.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.