Zpravodajství Brno

Lázně propouštějí zaměstnance. Kvůli nové úhradové vyhlášce

Velikost textu:

Luhačovice, Hodonín - Největší lázně propustí ke konci roku desítky zaměstnanců. Může za to největší "revoluce" od začátku 90. let. S říjnem totiž přišla nová vyhláška, která zpřísňuje podmínky, za nichž pojišťovny kúry proplácejí. Méně klientů ale znamená méně tržeb a nutnost propouštět. To, o čem se v září jen mluvilo, se stává s koncem roku realitou.

Lázně Luhačovice
Lázně Luhačovice
Otevřít galerii
  • Lázně Luhačovice autor: Tomáš Hudcovič, zdroj: isifa https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Lázně Hodonín zdroj: www.hodonin.com https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Týká se to i největších lázní na jihu Moravy v Hodoníně. Ve Zlínském kraji se opatření znatelně dotkne i Luhačovic. "Jsme nuceni propustit 21 zaměstnanců. Jsou mezi nimi masér, pokojská, uklízečky nebo třeba údržbáři," uvedl ředitel hodonínských lázní Milan Sýkora.

Odliv pacientů postihnul i proslulé luhačovické lázně. "Rozloučíme se s padesáti převážně sezónními zaměstnanci, z nichž mnoho už v roce 2013 nebudeme moci vzít zpět," popsal situaci ředitel luhačovických lázní Eduard Bláha, který je zároveň prezidentem Svazu léčebných lázní České republiky. Lázně přitom bojují s úbytkem pacientů od pojišťoven už od doby, kdy se o vyhlášce začalo mluvit. Zařízením tak nezbývá nic jiného než propouštět. "Propouštějí se zaměstnanci a jsou lázně, které měly dokonce problémy platit v určitém období mzdy," vysvětlil prezident Bláha.

Lázně
Lázně

Návrhy na lázně od lékařů už přitom loni kvůli krizi klesly o 13 procent, letos o 20 procent. Už teď je ale jasné, že to bude ještě horší – podle Svazu léčebných lázní se jedná řádově o mnohem vyšší číslo, než prezentuje ministerstvo. "Ministerstvo tvrdí, že výpadek pacientů nahradí platící klienti, ale podle našich propočtů to tak nebude. Počty wellness klientů už dva roky stagnují. Navíc tito klienti zůstávají v lázních průměrně 6 dnů, naopak pacient na pojišťovnu 25 dnů," vysvětlil Bláha. K nahrazení jednoho pojištěnce by tak lázně potřebovaly najít čtyři samoplátce, což je podle Svazu v dané ekonomické situaci obyvatel naprosto vyloučené.

Výdaje na lázeňskou péči

2011 - 3 miliardy

2012 - 2,3 miliardy

2013 - podle odhadů 1,5 až 1,8 miliardy korun

Zároveň ministerstvo do svého výpočtu podle Svazu počítá pouze se snížením počtu pacientů, ale nezapočítává do tohoto poklesu další proměnné - poklesy kvůli regulačním poplatkům, zkrácení délky pobytu (v průměru na 21 dní) nebo třeba snížení počtu opakovaných pobytů. "Pokles od roku 2010 v případě pojištěnců je už nyní u dospělých 23 procent, u dětí 10 procent," dodal Bláha. Celkový pokles příjmů léčebných lázní tak nebude podle svazu 22 procent, jak předpokládala Všeobecná zdravotní pojišťovna. Přijdou o celých padesát procent příjmů.

Úspory Ministerstva zdravotnictví, které se do vyhlášky promítly, tak pro mnohá zařízení znamenají vážné ekonomické problémy. "Opravdu nevíme, co bude. Snažíme se samozřejmě najít alternativní řešení. Doufáme, že se u nás budou léčit některé diagnózy, které se jinde neléčí. Ale to jisté není," dodal ředitel hodonínských lázní Sýkora.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.