Zpravodajství Brno

Život v rybníku je k vidění v Modré u Velehradu

Velikost textu:
aktualizováno 6. 12. 2012 16:35

Modrá - Ukázku toho, co se děje pod hladinou, nenabízí jen podmořská akvária. Život pod hladinou rybníků mohou vidět návštěvníci Modré u Velehradu. Projekt Živá voda měl lidem nabídnout ukázku vodního života už v létě. Kvůli netěsnícímu tunelu, kterým návštěvníci procházejí, byl ale otevřen až nyní. V okolí vodních ploch na jaře lidé najdou stejné rostliny jako na Pálavě či v Karpatech.

Tunel umožní zájemcům prohlédnout si přímo dno rybníka
Tunel umožní zájemcům prohlédnout si přímo dno rybníka
Otevřít galerii
  • Tunel umožní zájemcům prohlédnout si přímo dno rybníka zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Projekt Živá voda v Modré u Velehradu zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Lidé si budou moct podrobně prohlédnout různé sladkovodní ryby zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Expozice ukazuje ryby v několika nádržích, tůních a rybnících zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Okno do podvodního světa. To po zoologických zahradách či přímořských oblastech nabízí i moravská obec Modrá. Místo života v moři zde ale lidé budou moci spatřit běžný den v českém rybníce. Přes akrylátovou stěnu uvidí zájemci celoročně živočichy a také rostliny v potoce. Podívat se z blízka mohou i na tůň se pstruhy či mníky.

přehrát video
Starosta Miroslav Kovařík o vodním světě

Doprostřed podvodního života je vede osmimetrový tunel, který v rybníce sestavili montéři z Číny. Při jeho procházení návštěvníci spatří to, co se právě děje na dně, které je šest metrů pod hladinou, či uprostřed tůně. V nedalekém mokřadu budou celoročně pobývat bahenní želvy, čolci či žáby. Návštěvníci se navíc budou moct v letních měsících vykoupat v relaxační části areálu.

přehrát video
Slavnostní otevření areálu Živá voda

Projektanti nezapomněli ani na nevidomé návštěvníky

Výukový areál, který rostliny a živočichy ukazuje v jejich přirozeném prostředí, je doplněný i o ukázky lesů a luk, které se vyskytují v oblasti povodí řeky Moravy. Sázet rostliny letos v srpnu přijeli dobrovolníci až z Japonska či Španělska.

Ekologickou expozici mohou navštívit i nevidomí. Na stěnách jsou totiž umístěny odlitky nejrůznějších ryb, které si budou návštěvníci moct osahat. Informační tabule jsou navíc doplněny o popisky v Braillově písmu.

Projekt Živá voda vznikl díky spolupráci příhraničních partnerů – slovenské obce Uhrovec a moravské obce Modrá. Má představit význam vody v krajině. Vodní plochy mají totiž v oblasti dlouhou historii. Rybníky se zde podle historických pramenů vyskytují už od doby Velkomoravské říše. "Při archeologickém výzkumu jsme objevili pozůstatek první středověké hráze, kterou tu postavili cisterciáci," uvedl archeolog ze Slováckého muzea v Uherském Hradišti Mirek Vaškových.

Největší expozice přirozených mokřadních a sladkovodních ekosystémů v České republice přišla na téměř třicet milionů korun. Peníze na ni poskytly evropské fondy i fond česko-slovenské přeshraniční spolupráce.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.