Zpravodajství Brno

Chtěli bezdomovcům pomoct, ti se jim odměnili nepořádkem

Velikost textu:

Vnorovy (Hodonínsko) - Za dobrotu na žebrotu, i tak by se dal shrnout osud lidí, kteří chtěli loňskou zimu pomoci trojici bezdomovců. Ve sbírce se složili na starší unimo buňku. Lidem bez domova nabídli také pozemek u malého lesíka. Místním ale začal vadit nepořádek.

Pavel Hřibňák dnes žije v hodonínské ubytovně
Pavel Hřibňák dnes žije v hodonínské ubytovně
Otevřít galerii
  • Pavel Hřibňák dnes žije v hodonínské ubytovně zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • V tomto místě měli bezdomovci svůj lesní domek zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Unimo buňka dnes rodině slouží ve vinohradu zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Přes rok žila trojice bezdomovců v této unimo buňce zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

"Nahromadily se tu různé věci, které jim lidé vozili na topení. Rozbité skříně a další dřevo," popsal vzhled původního tábořiště skupinky bezdomovců místní novinář Antonín Vrba, který sbírku na pomoc bezdomovcům před rokem zorganizoval. Když tehdy projížděl v mrazivém dni okolo lesíka na kole, slitoval se nad trojicí lidí, kteří tu museli i v prosinci stanovat.

"Přišli jsme s nápadem, že bychom jim mohli sehnat nějaké přístřeší, tak jsme zakoupili unimo buňku," vysvětlil začátek příběhu Vrba. I majitel pozemku nabídl lidem bez domova možnost spolupráce, pokud ale zůstane lesík čistý. To se bohužel nestalo. "Zůstal tu strašný nepořádek. My jsme navíc byli pořád osočováni místními, že vůbec na našem pozemku toto trpíme," přiznal otec majitele pozemku Jan Grabec, a pokračuje: "Byl tu stavební materiál, židle i křesla."

Nejprve unimo buňku ze zdravotních důvodů opustil bezdomovecký pár. Na místě tak zůstal jen jeden muž. I ten pak ze strachu odešel: "Několikrát mě tu zbili, psa mi někdo ze vzteku zabil. Copak tam můžu zůstat ve strachu?" ptá se bezdomovec Pavel Hřibňák.

Ten nyní žije v turistické ubytovně v Hodoníně. Pobyt mu platí úřad práce. Sám přiznává, že další zimu by už v lesíku nepřežil. Ostatně z páru, který unimo buňku opustil první, už žije jen žena - Drahomíra Bukvová. Ta se s Hřibňákem spojila, oba nyní vymáhají zbylé peníze z původní neformální sbírky.

Unimo buňku odkoupila rodina Práškova, která se nabídla, že lesík po bezdomovcích vyklidí. Bývalý lesní domek jim dnes slouží jako zázemí ve vinohradu.

Část viny dopadla i na novináře, který se bezdomovcům snažil pomoci první. "Chodily mi potom i výhružné maily. I když nelituji, že jsem to udělal, musím přiznat, že teď už bych přemýšlel nad tím, jestli bych do toho šel znovu," uzavřel téma Vrba.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.