Zpravodajství Brno

Přelomové rozhodnutí

Stavební úřad: Bauhaus v Ivanovicích stojí neoprávněně

Velikost textu:

Brno - Úřady poprvé daly za pravdu odpůrcům stavby obchodního domu Bauhaus v Brně-Ivanovicích. Stavební odbor brněnského magistrátu rozhodl, že na základě certifikátu, který vydal autorizovaný inspektor Milan Teigiser, neměla stavba vzniknout. Původně se odpůrci stavby s investorem soudili, letos v září ale Nejvyšší správní soud rozhodl, že o správnosti stavebních certifikátů mají rozhodovat stavební úřady, nikoliv soudy.

Ivanovický Bauhaus po letech průtahů otevřel
Ivanovický Bauhaus po letech průtahů otevřel

"Jednou ze zásadních vad certifikátu bylo, že inspektor Teigiser neoslovil sousedy stavby a nepožádal je o vyjádření," řekl České televizi právní zástupce stěžovatelů Marian Jeřábek. Průlomové rozhodnutí vydal stavební odbor brněnského magistrátu. Ten se do věci vložil na základě verdiktu Nejvyššího správního soudu. Soud letos v září rozhodl, že žaloby proti takzvanému stavebnímu certifikátu, na jehož základě vyrostl právě i ivanovický hobbymarket, musí řešit stavební úřady, a nikoli soudy. 

Podle rozhodnutí brněnského stavebního odboru se musí i autorizovaný inspektor řídit stavebním zákonem. Měl proto požádat o vyjádření i majitele sousedních pozemků, což se v případě Bauhausu nestalo. Podle úřadu tak vůbec "nevzniklo právo stavby". 

přehrát video
Hovoří právní zástupce stěžovatelů Marian Jeřábek

Certifikát vydal autorizovaný inspektor Milan Teigiser. Na telefonický dotaz České televize odpověděl, že o rozhodnutí stavebního odboru zatím nevěděl, a nemůže se k němu proto vyjádřit. Za platností vydaného certifikátu si ale stojí. 

Situace teď na čas zůstane v současných kolejích, dá se ale čekat, že rozhodnutí znovu rozpoutá právní tahanice o nový hobbymarket. "Právní rozsah rozhodnutí nám dává možnost žádat, aby stavební úřad zakázal užívání takovéto stavby, i když zkolaudované, ale bez stavebního povolení," vysvětlil Jeřábek. Podle něj se dá očekávat, že provozovatel Bauhausu se bude snažit o dodatečné povolení stavby.

Ředitel obchodního domu Bauhaus v pondělí ještě neměl rozhodnutí k dispozici, konkrétně reagovat proto nechtěl. Je ale pravděpodobné, že se Bauhaus proti rozhodnutí odvolá. V tomto případě by se celé jednání přesunulo na krajský úřad. 

Ojedinělá stavební absurdita 

Pokud krajští úředníci potvrdí rozhodnutí svých kolegů z magistrátu, nastane velice složitá situace, která v Česku nemá obdoby. "My právníci teď budeme přemýšlet nad tím, co to znamená, když je tu dnes zkolaudovaná stavba, která se provozuje, prodávají se tam mraky zboží a kolaudace proběhla bez stavebního povolení," popsal absurdní stav Jeřábek. Úředníci z magistrátního stavebního odboru se už chystají požádat o radu Ministerstvo vnitra.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.