Zpravodajství Brno

Nové večerníčky i tvorba studentů. Festival Smíšek baví děti a dospělé

Velikost textu:
aktualizováno 12. 11. 2012 14:56

Brno – Historické i úplně nové večerníčky nebo tvorba začínajících umělců – přesně to nabízí filmový festival Smíšek. Necílí jen na děti, ale i na dospělé. Pro nejmenší navíc pořadatelé připravili modelovací dílny s výtvarníkem a autorem večerníčku Žížaláci Jaromírem Gálem.

Festival v předpremiéře nabídl nové díly Žížaláků
Festival v předpremiéře nabídl nové díly Žížaláků
Otevřít galerii
  • Festival v předpremiéře nabídl nové díly Žížaláků zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Výtvarná dílna pro děti s autorem Žížaláků Jaromírem Gálem zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Výtvarná dílna pro děti s autorem Žížaláků Jaromírem Gálem zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Žížalák vyrobený jedním z dětí zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Festival představuje animovanou tvorbu ostřílených profesionálů i talentovaných absolventů už podruhé. Poprvé se festival konal v Rychnově nad Kněžnou a v Praze. "První ročník byl velmi úspěšný, tři dny bylo vyprodané kino. Říkali jsme si, že je škoda to nezopakovat. Teď se naskytla příležitost v Brně s novými díly večerníčku Žížaláci," popsal ředitel a zakladatel festivalu Zbyněk Matějů.

Právě autor Žížaláků, výtvarník Jaromír Gál, se nejmenších dětí ujal v tvořivé dílně, kam míří po předpremiérovém promítání nových dílů. "Děti jen navedu k tomu, jestli si nechtějí vymodelovat Žížaláka a Kosáka. Oni pak rozvinou svoji fantazii a vytvářejí, co chtějí. Tady jsou malinké děti, někdo je šikovnější, někdo méně. Někdo je ničitel, další je naopak tvořitel," popsal svoje zkušenosti s předškoláky výtvarník.

přehrát video
NO COMMENT: Festival animované tvorby Smíšek

Pro Českou televizi autor vytvořil celkem dvacet příběhů o dvojici žížal, které spolu prožívají nejrůznější trampoty. "Plánujeme ještě dalších šest ekologických dílů k předchozím sedmi. Už mám schválené scénáře," popsal plány Gál.

Organizátoři připravili od pondělí do středy v brněnské Wannieck Gallery bohatý program. Dopoledne se vysílají staré a nové večerníčky, odpolední bloky jsou určené teenagerům. Večery patří studentským filmům.

Večerníčky tvoří program pro děti, díla absolventů lákají dospělé

"Prostor jsme netradičně dali i studentům vysokých uměleckých škol. Nejvíce děl je zastoupeno z písecké Filmové akademie Miroslava Ondříčka. Je to tvorba, kterou diváci nemají možnost nikde vidět, ačkoliv s ní absolventi uměleckých škol získávají v řadě případů ceny na zahraničních festivalech," zhodnotil Matějů.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.