Zpravodajství Brno

Žalobce zrušil trestní stíhání jednatele Likérky Drak, o toxickém alkoholu nevěděl

Velikost textu:
aktualizováno 12. 11. 2012 12:39

Zlín – Metanol se do lahví s etiketou a kolky chvalčovské Likérky Drak měl podle výpovědí zadržených dostat bez vědomí jejího jednatele Pavla Čanigy. Dozorující státní zástupce Roman Kafka proto už minulý týden zrušil jeho trestní stíhání. Oznámil to ale až dnes na tiskové konferenci.

Pavel Čaniga
Pavel Čaniga

Čanigu policie podezřívala z trestného činu ohrožení zdraví obyvatel závadnými potravinami. "Dosavadní postup policie při vyšetřování je precizní a důvodný. Obvinění Pavla Čanigy tehdy stálo na důvodných podezřeních a předpokladech. V době, kdy bylo trestní stíhání zahajováno, nebyla známa výpověď jednatele Verdany Roberta Sedlaříka," popsal státní zástupce Kafka.

Právě Sedlaříkova výpověď zlomila předpokladům o zapojení Čanigy vaz. "K výrobě dvanácti tisíc litrů alkoholu s etiketou a kolky Likérky Drak došlo ve společnosti VAPA v Žeranovicích na Kroměřížsku. Policii to řekl jednatel firmy. Robert Sedlařík potvrdil, že odsud byl následně převezen do Verdany, aniž by o tom Čaniga věděl," vysvětlil Kafka. Dodal ale, že není vyloučené, že by jednatel likérky mohl být v budoucnu znovu trestně stíhán pro jiný trestný čin. O co by se mělo jednat, odmítl komentovat.

Pavel Čaniga a metanolová kauza

O Likérce Drak se mluví v souvislosti s metanolovou aférou už několik týdnů. Upravené etikety likérky se objevily na lahvích, v nichž byl prokázán metanol. Tehdy na Pavla Čanigu jako jednatele likérky poprvé padl stín podezření, že má s kauzou něco společného.

Kontrola SZPI přímo v likérce ale věc uzavřela s tím, že s tímto otráveným alkoholem neměla likérka nic společného. Čaniga tehdy prohlásil, aby podpořil nevinu svojí firmy, že vyplatí jeden milion tomu, kdo poskytne policii informace vedoucí k dopadení skutečného viníka. Zdálo se, že je skutečně obětí celé kauzy.

Kaly se musí z hladiny odstranit manuálněJenže na konci září na sebe likérka upoutala pozornost znovu – právě odsud unikly tři tisíce litrů alkoholu do čistírny odpadních vod v Bystřici pod Hostýnem. Nad nádrží se tam místo obvyklého zápachu vznášela rumová vůně. Čistírna kvůli tomu bojovala o přežití – alkohol totiž zabíjel bakterie, které se starají o čištění vody. Mimořádná opatření stála čistírnu desítky tisíc korun, které bude požadovat po likérce. A pokuta ji zřejmě čeká také od odboru životního prostředí. Vyšplhat se může až k jednomu milionu korun. Podle majitele firmy šlo o pochybení pracovníka, který vymýval sudy.

Sklad Verdany ve Zlíně Po odhalení nelegální skladu výhradního distributora likérky, v němž se našly tisíce lahví s metanolem, se do hledáčku policie dostal Pavel Čaniga znovu. Policie ho zadržela k podání vysvětlení, o pár hodin později jej podezřívala z trestného činu ohrožení zdraví závadnými potravinami. Soud o pár dní později rozhodl, že nebude stíhán vazebně.

Státní zástupce Roman Kafka 12. listopadu oznámil, že trestní stíhání jednatele likérky zastavil.

Čaniga po celou dobu trvá na své nevině. "Můj klient nedovede pochopit, jak je možné, že se v tom skladu objevil nějaký alkohol, který je pančován metanolem. Naprosto správně říká: Panebože, když já vyrábím alkohol, tak bych musel být sebevrah, abych do lahví s vinětou Likérky Drak lil metanol," reagoval advokát Pavla Čanigy Petr Dítě ml.

V současné chvíli je obviněno 45 lidí, dvanáct z nich je stíháno vazebně. Kafka dnes uvedl, že počet obviněných může ještě narůst o patnáct až dvacet lidí. "Tři osoby jsou obviněné z obecného ohrožení v úmyslné podobě. U ostatních obviněných z ohrožení zdraví závadnými potravinami došlo postupně k překvalifikování z nedbalostního na úmyslné jednání," řekl Kafka.

přehrát video
Policie a zastupitelství ke kauze metanol

Policie stále neví o asi pěti tisících litrů toxického alkoholu

Podle zjištění policie mělo být vyrobeno zhruba 15 tisíc litrů kontaminovaného alkoholu. Kriminalisté mají do současné doby povědomí o deseti až jedenácti tisících litrů. "U čtyř až pěti tisíc litrů nemáme zadokumentováno, kde se mohou nacházet," uvedl zlínský kriminalista Jindřich Kučera. Toxická směs měla být namíchaná v opavském skladu. 

Pochází z ní i 12 tisíc láhví s logem Likérky Drak. Podle Kafky byl tento alkohol vyrobený ze dvou tun směsi. "Je to velmi významná část původní namíchané směsi v Opavě," řekl. Jednatel VAPA Žeranovice podle Kafky popsal, jak a od koho si dvě tuny původní směsi opatřil, i to, jakým způsobem a kdo mu dovezl láhve, etikety a kolky Likérky Drak. "Směs byla zajištěna, nemohla nikoho ohrozit," uzavřel žalobce. Další podrobnosti k případu sdělit odmítl.

V celém Česku zemřelo na otravu metanolem 33 lidí. Policie kvůli metylalkoholové aféře stíhá 61 lidí, z nichž je 29 ve vazbě. V nemocnici bylo hospitalizováno 90 lidí a někteří přeživší budou mít doživotní následky, zejména poškozený zrak.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.