Zpravodajství Brno

Je to hon na čarodějnice, vypověděl před soudem člen Toflova gangu

Velikost textu:
aktualizováno 12. 11. 2012 15:34

Brno – Po měsíční pauze Krajský soud v Brně znovu otevírá kauzu Toflova gangu. Soudci by dnes měli vyslechnout zbývající obžalované – Stanislava Dobrovolného a Milana Vítka – a prvního svědka. Podle obžaloby třináct členů gangu vydíralo jihomoravské podnikatele. Hrozí jim až 16,5 roku vězení. Obžalovaní vinu odmítají.

Soud začal řešit případ tzv. Toflova gangu
Soud začal řešit případ tzv. Toflova gangu

Nejprve soudci přistoupili k výslechu bývalého policisty Milana Vítka, jenž podle žalobce oslovoval vytipované oběti. Vítek stejně jako předtím ostatní obžalovaní vypověděl, že většinu z údajných členů gangu nezná, některé nikdy neviděl. Zavražděného šéfa gangu Michala Tofla prý znal jen okrajově. "Osobně se znám pouze se Stanislavem Dobrovolným," tvrdil Vítek.

Výpověď Milana Vítka

"To, co se prezentuje, je hon na čarodějnice. Já jsem ale nikdy žádná čarodějnice nebyl a nedělal jsem nic, co by bylo protiprávní. V novinách se píše, že nám hrozí šestnáct let vězení. Tak jsem si říkal, že kdybych si dal silonku na hlavu, a šel někam do banky, byl bych na tom líp."

Odpoledne přišla na řadu výpověď Stanislava Dobrovolného. "Z obžalovaných znám jen některé bývalé policisty. Romana Procházku znám jako kolegu z odboru, Milan Vítek žil s mojí matkou," popsal. Také on trvá na své nevině.

Poté soud vyslechl prvního svědka, majitele herny a zastavárny M. K. Vydírání ze strany Michala Tofla a Eduarda Slaniny mělo údajně začít už na konci 90. let. "Chtěli po mně informace o jednom člověku. Neměl jsem ho rád, tak jsem jim je dal. Oni mi potom poskytovali určité informace pro moje podnikání."

Později si mu prý Tofl naznačil, že je potřeba zaplatit, aby "neměl problémy s podnikáním". Gangu tak zaplatil nejprve 400 a poté 800 tisíc korun. Podle svědka ale Slanina požadoval další peníze, konkrétně deset milionů. "Odmítl jsem to. Druhý den přijeli policisté, udělali domovní prohlídku a odebrali mi všechny peníze," tvrdil muž. Podle něj byl nicméně hybatelem všeho vždy Tofl. Potvrdil tak předpoklad, že právě on byl šéfem gangu.

Podle spisu si obžalovaní muži vydělávali vydíráním podnikatelů mezi lety 1998 až 2010. Obvykle je nejprve úředně křivě obvinili ze závažného hospodářského deliktu. Záhy dostali podnikatelé nabídku, že jim zařídí stažení obvinění. Za tuto výpomoc údajně gang žádal úplatek. Mohl se pohybovat v rozmezí od 10 tisíc korun až do milionů. Podle kriminalistů si gang vydělal v letech 1998 až 2010 velké peníze. Policie zadokumentovala okolo 20 až 30 vydírání.

Obžalovaní

Expolicista Miloš AlmásyMiloš Almásy - bývalý policista, řídil spolu se zavražděným Michalem Toflem činnost gangu

Stanislav Dobrovolný - bývalý policista, dalším obžalovaným měl poskytovat informace ze spisů


Petr KřipskýPetr Křipský - bývalý policista, dalším obžalovaným měl poskytovat informace ze spisů

Lubomír Mokrý - bývalý šéf brněnské policejní inspekce. Podle obžaloby to byl on, kdo pochybení spoluobžalovaných policistů zametal "pod koberec" (stejně jako Rudolf Setvák).

Zdeněk OlahZdeněk Olah - oslovil jednu z vytipovaných obětí

Radoslav Petr - bývalý podnikatel, oslovoval vytipované oběti

Eduard PolákEduard Polák - zastrašoval vytipované oběti

Roman Procházka - policista, dalším obžalovaným měl poskytovat informace ze spisů


Rudolf SetvákRudolf Setvák - bývalý šéf brněnské policejní inspekce, později pracoval ve vedení policie Brno-venkov. Podle obžaloby to byl on, kdo pochybení spoluobžalovaných policistů zametal "pod koberec" (stejně jako Lubomír Mokrý).


Eduard SlaninaEduard Slanina - bývalý policista, dalším obžalovaným měl poskytovat informace ze spisů, a navíc oslovoval vytipované oběti.

Jaromír Šálek - oslovil jednu z vytipovaných obětí

Roman Velecký - bývalý policista

Milan Vítek - bývalý policista, oslovoval vytipované oběti


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.