Zpravodajství Brno

Postiženým vnutili pojištění, po dvou letech chtějí uhradit směnky

Velikost textu:

Brno - Handicapovaní studenti ze střední školy pro zdravotně postižené v Brně čelí vymahačům. Před dvěma lety Institut finančního poradenství (IFP) nalákal 15 studentů na výhodnou pracovní nabídku, pod kterou se skrývalo nevýhodné životní pojištění. Na nátlak médií i školy společnost smlouvy zrušila. Teď se ale ukázalo, že to tak úplně nebylo. Některým studentům se totiž ozvala vymahačská společnost, která požaduje zaplatit směnku za téměř 20 tisíc korun. Firma Altea Europe tuto směnku údajně odkoupila od IFP.

Výdělek se pro studenty změnil v nevýhodnou pojistku
Výdělek se pro studenty změnil v nevýhodnou pojistku

Jedním z těch, kteří musí podvod znovu řešit, je i handicapovaný Jakub Hamada, kterého před dvěma lety na půdě školy oslovil přes kamaráda obchodní zástupce firmy IFP s nabídkou snadného přivýdělku. Jakub během desetiminutového setkání podepsal vše, co mu předložil. "Tehdy mi řekli, že když přivedu další tři lidi, stanu se jejich ředitelem. Podepisování papírů byla rychlovka na deset minut, ani jsem je nečetl. Zlákal mě výdělek," vzpomíná dnes žák střední školy pro zdravotně postižené v Brně.

Stejně jako Hamadu se obchodním zástupcům tehdy podařilo přesvědčit dalších asi 14 Jakubových spolužáků. Až po čase zjistili, že se ve skutečnosti upsali mimo jiné k tomu, že budou měsíčně platit dva tisíce korun na investiční životní pojištění. A pokud platit nebudou, musí zaplatit podepsanou směnku na 48 tisíc, jinak by jim hrozila exekuce. S těmito papíry se začali na školu obracet rodiče dětí i samotní žáci. Případ začala řešit škola i média.

přehrát video
Je to sofistikované svinstvo, říká zástupce ředitelky školy

"Po zásahu televize šlo všechno rychle. Přijel sám šéf firmy pan Tichý a začaly se vracet smlouvy i směnky, které se komisionálně skartovaly u nás ve škole, máme o tom záznamy. Vypadalo to nadějně – že jsou z toho studenti vyvázaní a že všechno je v pořádku," zavzpomínal Petr Konvalinka, zástupce ředitelky Střední školy F. D. Roosevelta pro tělesně postižené v Brně.

Jenže vše je jinak. Přestože zástupce firmy před dvěma lety sliboval, že už bude situace vypořádaná, před několika dny se na některé žáky školy obrátila vymahačská firma, která má v držení směnky podepsané před dvěma lety právě s firmou IFP, potažmo firmou Neteden, jež pojistky IFP sjednávala. Zástupci ředitelky Konvalinkovi bylo okamžitě jasné, o co jde. "Pravděpodobně jsou to směnky, o kterých před dvěma lety tvrdil pan Tichý, že se ztratily. Dneska se ukazuje, že ty směnky pravděpodobně zatajil. Když bych měl celou situaci hodnotit, tak mi naskakují samá nepublikovatelná slova. Je to sofistikované svinstvo," dodal Konvalinka.

Podvedený student Jakub Hamada
Podvedený student Jakub Hamada

To však nic nemění na tom, že má Jakub Hamada a dalších pět lidí v ruce výzvu k zaplacení téměř 20 tisíc od vymahačské společnosti Altea Europe. Ta odkoupila podepsané směnky od firmy Neteden, u které před dvěma lety studenti směnky podepisovali spolu se smlouvami od IFP. Zástupce firmy IFP ani Neteden se dnes České televizi nepodařilo kontaktovat.

Společnost IFP přitom nemá na finančním trhu dobrou pověst. Česká národní banka jí uložila letos v březnu šestimilionovou pokutu za používání nekalých obchodních praktik a porušování zákona o pojišťovnictví . Stovky podvedených sdružuje občanské sdružení Help. A právě na ně teď spoléhá i šest lidí z brněnské střední školy pro postižené. Sdružení Help se totiž obrátilo s takzvanou zápurčí žalobou na firmu IFP, již doručilo na Krajský soud v Brně. Připojila se k ní i nejen Jakubova matka, ale stovky dalších lidí.

  • Směnka je vypsaná téměř na 20 tisíc
    Směnka je vypsaná téměř na 20 tisíc zdroj: ČT Brno
  • Směnku od Netedenu koupila firma Altea Europe
    Směnku od Netedenu koupila firma Altea Europe zdroj: ČT Brno

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.