Zpravodajství Brno

Pro signál si s mobilem musí doběhnout na nejbližší kopec

Velikost textu:

Horní Smržov - Ani v jednadvacátém století nemohou někteří obyvatelé jižní Moravy posílat SMS zprávy nebo volat z mobilního telefonu. Například obyvatelé Horního Smržova na Blanensku a několika dalších vsí v okolí jsou stále odkázáni především na pevné linky. S mobilem loví signál, kde se dá, podle toho, jak jim zrovna přeje počasí. Kvalitnějšího signálu se zřejmě hned tak nedočkají – operátorům se totiž výstavba nových vysílačů v řídce osídlených oblastech nevyplatí.

V některých obcích musejí lidé signál doslova lovit
V některých obcích musejí lidé signál doslova lovit

V Horním Smržově žije 138 obyvatel. Nachází se tam několik telefonních budek a také veřejná telefonní stanice. Většina lidí se ale shoduje – být v dnešní době bez mobilního telefonu je opravdu problém. V případě potřeby si obyvatelé nemohou rychle zavolat lékaře, místní podnikatel má ztíženou komunikaci se svými partnery. S problémy se potýkají i při placení přes internetové bankovnictví, kdy lidem včas nechodí potvrzující SMS zprávy.

"Mobil hlídám u okna, ale zpravidla se mi platbu nedaří odeslat hned napoprvé," vylíčil obyvatel Daniel Toul. Když chce nějakou zprávu sám odeslat nebo si zavolat, musí si udělat procházku na kopec. Ani to však není stoprocentní. "Nejsilnější je signál, když prší. Jakmile je mlha, signál se ztratí úplně," řekl Toul.

přehrát video
Obyvatel Daniel Toul o problémech se slabým mobilním signálem

Pro fungování obce to přináší řadu dalších komplikací. Pokud by starosta Petr Poláček (nez.) potřeboval svolat členy zastupitelstva k řešení nenadálé krizové situace, musel by je obejít dům od domu. Na mobil by se jim dovolal, jen pokud by zrovna byli mimo obec. "Je to velice špatná situace. Horní Smržov a okolní obce mají dohromady téměř 600 obyvatel, mobilní telefon má dneska skoro každý. Před lety jsme oslovili všechny operátory, ale nikdo z nich neměl zájem zde signál posílit," krčil rameny Poláček.

Prosím, vyčkejte na načtení mapy, pokud se mapa nenačte, máte vypnutý JavaScript, nebo Váš prohlížeč nepodporuje Google mapy.

Posilování signálu se operátorům v některých lokalitách nevyplatí

Zcela nepokrytá mobilním signálem dosud zůstávají asi dvě procenta území České republiky. Nejčastěji se nedovolají lidé žijící na samotách. "Kvalita pokrytí je nejlepší ve městech, hustě osídlených oblastech a podél hlavních dopravních tahů. V oblastech s malou hustotou obyvatelstva je možné narazit i na lokality s omezenými možnostmi volání zejména uvnitř budov, výjimečně i na lokality zcela bez signálu," připustila Blanka Vokounová ze společnosti Telefónica.

Zajištění pokrytí signálem v málo osídlených by však podle Vokounové pro operátory znamenalo vysoké náklady. "Většinou tam neexistují vhodné stavby pro umístění základových stanic a je potřeba zajistit výstavbu stožárů a vybudovat dlouhé elektropřípojky. To vše je velmi nákladné," vysvětlila s tím, že v těchto oblastech je navíc problém s návratností vynaložených investic.

Pokud je signál pouze slabý, mohou si lidé poradit i sami. Nezbytné je k tomu ovšem kabelové připojení k internetu. "Jako řešení nedostatečného signálu uvnitř budov doporučujeme zařízení s názvem Vlastní 3G zóna, které po zapojení do pevného internetu vysílá kvalitní mobilní hlasový i datový signál – podobně jako wi-fi – do okruhu 40 metrů," radí Adéla Konopková ze společnosti Vodafone.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.