Zpravodajství Brno

Sociální demokraty a lidovce spojí koalice. Podporovat je bude i KSČM

Velikost textu:
aktualizováno 30. 10. 2012 16:02

Brno - Staronová koalice ČSSD a KDU-ČSL bude vládnout na jižní Moravě další čtyři roky. Dohodli se na tom zástupci vyjednávacích týmů. Sociální demokraté si ale navíc vyjednali tichou podporu komunistů, které ke spolupráci zaváže dohoda. Je to velmi neobvyklý postup, myslí si politolog Lubomír Kopeček.

Koaliční jednání sociálních demokratů s lidovci
Koaliční jednání sociálních demokratů s lidovci

Dnes dopoledne se obě strany dohodly na podmínkách společné vlády. "Mohu konstatovat, že ve všech otázkách, o nichž jsme dnes jednali, jsme nalezli shodu. Dohodli jsme se na praktickém kroku, kterým je příprava textu o spolupráci mezi ČSSD a KDU-ČSL. Příprava bude pokračovat v tomto týdnu," popsal hejtman Michal Hašek.

Jenže sociální demokraté si vyjednali i tichou podporu u komunistů. I s nimi se dohodli na spolupráci. "Existuje-li dohoda mezi dvěma stranami, tak je velmi zvláštní uzavírat podobnou smlouvu ještě se stranou, která je v opozici," myslí si politolog Masarykovy univerzity Lubomír Kopeček.

Komunisté ale nebudou oficiálními partnery, na rozdíl od lidovců nebudou mít své zástupce v Radě Jihomoravského kraje. Získají ale tři uvolněné, a tedy placené, zastupitele, poradní účast v Radě kraje, vyšší počet členů výborů a komisí a také místo předsedy hned v pěti výborech. "Chtěl bych ocenit návrhy, které jsme dostali. Se všemi jsme souhlasili, jako KSČM jsme na úrovni kraje oproti minulým letům posílili," reagoval předseda jihomoravské KSČM Miroslav Vlašín.

Lidovci o podpoře komunistů dopředu věděli, a proto si na koaličním partnerovi vymínili záruku, že se s nimi proti jejich vůli nespojí. "Bylo pro nás velmi důležité, že nebudeme přehlasováni koalicí, která by byla jiná než sociální demokracie a KDU-ČSL," tvrdil lídr jihomoravských lidovců Stanislav Juránek. ČSSD se zavázala, že za pomoci komunistů proti vůli lidovců nic neschválí.

Podle politologa Kopečka je tento krok lidovců jasným signálem toho, že v koalici nechtějí být jen naoko.

Hejtmanem bude Hašek, o obsazení dalších postů se bude teprve jednat

ČSSD a KDU-ČSL se dohodly na tom, že pozici hejtmana získá Michal Hašek jako lídr vítězné strany. V jedenáctičlenné Radě Jihomoravského kraje budou mít sociální demokraté sedm členů, lidovci čtyři. Lidovci tak oproti minulé koaliční smlouvě ztrácí v radě jednoho člena.

Lidovci chtějí řídit resort školství, sociální demokraté mají zájem o ekonomiku, zdravotnictví a dopravu. Vedení ČSSD chce, aby měl kraj do budoucna vždy vyrovnaný rozpočet.

"Dohodli jsme se také, že počet náměstků zůstane stejný – tedy dva ze sociální demokracie, dva z KDU-ČSL. Obecně jsme mluvili také o struktuře dalších orgánů kraje," vysvětlil Hašek. O tom, kdo bude tyto posty náměstků zastávat, strany ještě nejednaly.

Ještě v pondělí večer nechtěl předseda jihomoravské ČSSD Václav Božek potvrdit, že koalice s lidovci už je dohodnutá. "Koalice s lidovci je pravděpodobnější. To znamená, že šance, že skutečně vznikne, je 51 procent," reagoval na otázku, kolika procenty by ohodnotil šanci na vznik staronové koalice. Právě lidovci dostali v jednáních o koalici přednost před komunisty.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.