Zpravodajství Brno

Inspektoři našli v Hatích vedle padělků i nebezpečné elektronické cigarety

Velikost textu:

Hatě (Znojemsko) – Falešné oblečení a kabelky světových značek, ale především velmi nebezpečné elektronické cigarety našli při razii na tržnici v Hatích na Znojemsku pracovníci České obchodní inspekce (ČOI). Nalezené elektronické cigarety se v Evropě nesmí prodávat, hrozí u nich zasažení elektrickým proudem.

Inspektoři zabavili zboží za statisíce korun
Inspektoři zabavili zboží za statisíce korun

Kontrola ČOI na tržnici blízko hranic s Rakouskem bývá jistotou. Inspektoři se sem pravidelně vrací a nikdy neodchází s prázdnou. Trhovci už mají připravené nejrůznější výmluvy pro chvíle, kdy kontroloři padělky najdou. "To není Gucci, to je Gussaci," reagoval například jeden z prodejců. "Udělá se posudek, a jestli to bude v pořádku, tak se vám to vrátí," odpověděl inspektor.

Daleko častěji ovšem zůstává falešné zboží skryté v důmyslných skrýších. Jeden takový sklad odhalili inspektoři i tentokrát. "V zadní části skladu byla přepážka, ze které se vytáhly další kabelky. Poměrně často poschovávají zboží buď pod stoly, do igelitových pytlů, nebo je uzamknou do některých prostor, které samostatně otevřít nemůžeme," popsala praktiky prodejců ředitelka ČOI Brno Tatina Neuhybelová.

přehrát video
NO COMMENT: Kontrola ČOI v tržnici v Hatích

Inspektoři zabavili také desítky elektronických cigaret, které jsou zapsané na evropském seznamu nebezpečných výrobků. "V daném případě může dojít k úrazu elektrickým proudem," vysvětlila Neuhybelová.

Namátkové kontroly na Hatích inspektoři provádějí několikrát do roka – jen loni tam zabavili falzifikáty za 34 milionů. Pravidelně se tam vracejí taky celníci. Kvůli tomu trhovci na stánku vystavují už jen zlomek padělaného zboží, zbytek schovávají ve skladech nebo v autech.

Zátahy celní správy v tržnicích v Hatích
Zátahy celní správy v tržnicích v Hatích

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.