Zpravodajství Brno

Obyvatelé ubytovny jsou bez elektřiny. Kvůli dluhům provozovatelky

Velikost textu:

Blansko - Už týden se sprchují studenou vodou, nemají si kde ohřát jídlo. Nájemné přitom platí, stěžují si obyvatelé zchátralé Dukly v centru Blanska. Z kdysi ukázkového hotelu se postupně stala levná ubytovna, která je považovaná za ostudu města. Kvůli dluhům provozovatelky si teď její nájemníci musejí poradit bez elektřiny. Informoval o tom Blanenský deník.

Z hotelu Dukla měla být levná ubytovna
Z hotelu Dukla měla být levná ubytovna
Otevřít galerii
  • Z hotelu Dukla měla být levná ubytovna zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Hotel Dukla se změnil na levnou ubytovnu zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Hotel Dukla na náměstí v Blansku zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Hotel Dukla hyzdí centrum Blanska zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Budova bývalého hotelu patří od loňského září městu, zaplatilo za něj 30,5 milionu korun. Jelikož však doposud nemá plány, co s hotelem bude dál, rozhodlo se jej pronajmout.

Od letošního února ho má na starosti bulharská podnikatelka Dzhansever Redzhepová, která z něj opět udělala ubytovnu, v níž žijí desítky lidí. Za malý pokoj tam platí necelé čtyři tisíce měsíčně. Kam mizí peníze z nájemného, však nikdo netuší. Podle dodavatele energií mu vedení ubytovny dlouhodobě neplatí a teď mu došla trpělivost – hotel od elektřiny odstřihl.

Prosím, vyčkejte na načtení mapy, pokud se mapa nenačte, máte vypnutý JavaScript, nebo Váš prohlížeč nepodporuje Google mapy.

Obyvatelé už několik dní nemají teplou vodu na vykoupání, večery tráví při svíčkách, spí ve svetrech a bundách, a přesto v noci mrznou. "Mám tam nemocného otce, který bez vody, bez teplého jídla nemůže fungovat," zlobil se Ondřej Paděra. "Co jsem se na něho díval, tak se strašně změnil – žluté prsty, žlutý obličej, no hrůza a děs," dodal rozčileně.

"Situaci jsem si osobně ověřoval u dodavatele, řádově je tam 200tisícový dluh," uvedl starosta Blanska Lubomír Toufar (ČSSD). "Projednával jsem to už s paní Redzhepovou a řekla mi, že není schopna tento dluh uhradit."

Redzhepová situaci odmítla komentovat. Nájemníci jí přes radnici vzkazují, že další týden už bez elektřiny nevydrží. Může být ovšem ještě hůř – jak potvrdil starosta, další peníze provozovatelka dluží i vodárenské společnosti. Voda však z kohoutků zatím stále teče.

Záležitostí se proto bude zabývat městská rada, schůzi svolala na úterý. "Jsme připraveni jednat. Naší snahou bude okamžité ukončení smluvního vztahu dohodou. Od prvního listopadu provoz ubytovny převezmeme buď my, tak jako jsme to řešili po převzetí hotelu po dražbě, anebo se budeme snažit najít nového nájemce," ubezpečil Lubomír Toufar.

Zchátralý hotel Dukla původně patřil státnímu podniku Hotely a restaurace. Následný vlastník ale skončil v konkurzu, a proto šel hotel do dražby. Radnice o hotel původně nestála, ve veřejné dražbě ho nakonec koupila z obavy, aby ho nový majitel nepřeměnil na ghetto pro sociálně nepřizpůsobivé obyvatele přímo v centru města. Výběr dočasné provozovatelky hotelu měl radnici dát čas na to vymyslet, co s budovou dál.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.