Zpravodajství Brno

Volby do krajských zastupitelstev a Senátu, den druhý

Velikost textu:

Jihomoravský a Zlínský kraj - Česko dnes čeká druhý den letošních krajských voleb, které jsou na třetině území spojeny s prvním kolem voleb do Senátu. Využít jej může většina českých voličů, kteří v pátek nenašli cestu do volebních místností. Jejich hlasy ovlivní sestavení vlády v regionech na příští čtyři roky. Rozhodnou o tom, zda sociální demokraté budou mít šanci obhájit hejtmanská křesla a obnoví si většinu v horní komoře Parlamentu. Volební místnosti dnes budou otevřeny od 08:00 do 14:00. Pak se uzavřou a volební komisaři začnou hlasy sčítat. Kromě Újezdu u Černé Hory, kde se urny kvůli obecním volbám otevřou až po desáté hodině večer.

Volební místnost
Volební místnost

On-line přenos (ukončen):

14:00

Po celé České republice se otevřely volební místnosti. Na jižní Moravě je jich více než 1 400.

14:30

Do volební místnosti na základní škole Rašínova v Brně, kde je i reportér ČT Filip Zdražil, během první půlhodiny dorazilo už 20 voličů. Předseda volební komise čeká největší účast kolem 15. a 16. hodiny, kdy se lidé vracejí z práce domů.

14:58

Obec Lukoveček na Zlínsku s 327 oprávněnými voliči se každoročně pyšnila jednou z nejvyšších volebních účastí v regionu. Letos tomu tak ale podle předsedy volební komise zřejmě nebude, poprvé po letech tu čekali na prvního voliče celých 7 minut, dřív před místností stávaly dlouhé fronty ještě před otevřením. 70 procentní hranici tak letos možná nepřekonají, předseda komise odhaduje účast na 50 procent.

15:11

Volby začaly i v největším zlínském volebním okrsku. Tím je dvanáctipatrový segmentový dům s 360 byty a 1191 voliči. Hned po 14. hodině využili možnosti volit lidé, kteří byli v tu dobu doma. Přestože ve Zlíně vládne podzimní počasí, přišli podle reportéra Josefa Kvasničky mnozí z nich v domácím oblečení.

15:25

Reportérka Barbora Lukšová navštívila volební okrsek s nejmenším počtem voličů. Ve vojenském újezdu Březina na Vyškovsku, jsou pouze 3 oprávnění voliči. Volební komise proto doslova vyhlížela každého z nich. První volič přišel kolem 15. hodiny, k volební urně urazil cestu dlouhou 20 kilometrů. Žádný ze členů komise není původem z Újezdu, všichni pochází z Vyškova. Aby si zpříjemnili dlouhé chvíle u voleb, napekli si dokonce koláče.

15:53

Ve 13:00 dnes zavřela pošta v Holubicích u Slavkova. Sídlí totiž v budově radnice, kde se konají volby. Lidé, kteří šli hodit dopisní obálky do poštovní schránky, tak měli smůlu, k dispozici byly pouze obálky s volebními lístky a hlasovací urna.

16:01

V Újezdu u Černé Hory se kromě krajských a senátních voleb konají i volby obecní. Za první hodinu a půl přišel k volbám pouze jeden člověk. Většina místních totiž zřejmě přijde až zítra, kdy bude volební místnost otevřená mezi 7:00 - 22:00, do senátu a kraje se bude moci zítra i tam ale volit jen od 8:00 do 14:00 hodin.

16:56

Větší zájem projevili zatím v Jihomoravském kraji voliči v Brně. Do 16. hodiny přišlo k volbám asi 10 procent voličů, na ostatním území kraje byla účast 6,5 procenta. České televizi to potvrdila Eva Sychrová z Krajského úřadu Jihomoravského kraje.

18:54

Jedna z volebních místností v Kroměříži je umístěná v tamní psychiatrické léčebně. Kromě toho, že sem tradičně chodí volit obyvatelé města z okolních ulic, zde svůj hlas odevzdávají i lidé, kteří jsou v době voleb v péči kroměřížské psychiatrické léčebny. Letošních voleb do krajského zastupitelstva se ale v prvních chvílích po otevření místnosti nezúčastnil nikdo z nich.

22:00

Volební místnosti se uzavřely. V Brně přišla během prvního dne k volbám čtvrtina oprávněných voličů, ve zbývajících částech Jihomoravského kraje pouze pětina. Volby se zatím obešly bez incidentů.

8:00

V osm hodin ráno se otevřely volební místnosti. Pokračuje druhý den voleb do krajských zastupitelstev a do Senátu. V některých obcích, například v Újezdu u Černé Hory, se konají i volby obecní, tam se otevřela volební místnost už v 7 hodin ráno.

09:25

Kvůli místním volbám v Újezdu u Černé Hory se bude na výsledky těch krajských a senátních muset čekat až do pozdního večera. Urny s volebními hlasy se zde totiž mohou začít vysypávat až po skončení právě voleb místních, tedy po 22. hodině.

10:01

V obci Hnízdo, která spadá pod Vrbovec a kam přišlo včera volit do osmnácté hodiny pouze osm voličů ze sta, má v tuto chvíli odvoleno 12 procent občanů oprávněných volit.

10:54

Nejmenší volební účast k desáté hodině zaznamenal na jihu Moravy okrsek číslo 1 ve Vyškově. K urnám přišlo pouze 11,53 procenta voličů. Nejvíce jich pak dorazilo v Prusech na Vyškovsku, celých 85 procent. "V Brně odvolilo 30 procent voličů a ve zbytku jihomoravského kraje v průměru 28," potvrdila Eva Sychrová z krajského úřadu, která má volby na starost.

10:23

Odvoleno má i 85letá Emílie Mackovičová, za kterou museli členové volební komise v Žítkové na československém pomezí vyjet s urnou. Její samota, kde žije se synem je vzdálená pět kilometrů od obce.

12:00

Volby v Jihomoravském kraji mají klidný průběh. "Žádná volební komise nám nehlásila žádný incident, který by voleb průběh narušil," uvedla Eva Sychrová z krajského úřadu, která má volby na starosti.

14:00

Volební místnosti se uzavřely, začínají se sčítat hlasy jednotlivých uskupení kandidujících do zastupitelstev krajů a hlasů pro senátní kandidáty.

    1    

Výsledky hlasování budou následně Českým statistickým úřadem zveřejňovány na serveru www.volby.cz. V krajských volbách se pokouší voličskou přízeň získat přes 11 300 kandidátů, které do souboje o 675 křesel vyslalo 68 stran a hnutí. Vítězství ve všech krajích obhajuje ČSSD. V senátních volbách, kde o 27 křesel usiluje 233 kandidátů, chce ODS uhájit pozice alespoň ve 14 obvodech, ČSSD v sedmi, KDU-ČSL ve třech a komunisté v jednom. O znovuzvolení ve zbývajících sedmi obvodech se pokoušejí kandidáti menších stran a hnutí. Voliči si do volebních místností musí vzít platný občanský průkaz nebo cestovní pas, aby volební komisaři mohli ověřit jejich totožnost a právo volit.

V Jihomoravském kraji budou lidé ve více než 1 400 volebních místnostech vybírat 65 členů zastupitelstva. Na výběr budou mít z 23 kandidujících subjektů, obyvatelé Břeclavi a části Brna navíc volí i dva senátory. Zlínský kraj je menší, má proto jenom 45 zastupitelských křesel, o která se uchází celkem 22 politických subjektů. I v tomto regionu budou někteří volit svého senátora, a to lidé na Zlínsku a Vsetínsku. Pokud nikdo ze senátních kandidátů v prvním kole nezíská nadpoloviční většinu hlasů, čeká voliče o týden později druhé kolo, kdy budou vybírat ze dvou nejúspěšnějších kandidátů.

Jak na hlasování? Letošní volby přinesly pár novinek

KroužkováníHlavní letošní novinkou jsou voličské průkazy. Poprvé v historii krajských voleb nemusí lidé volit tam, kde bydlí. Kdo si na úřadě vyřídil voličský průkaz, může jít hlasovat i jinde, ale jen ve svém kraji. Totéž platí i pro volby senátní, s voličským průkazem lze volit kdekoliv v celém příslušném obvodu.

Hlasování do Senátu je jednoduché. Na každém lístku je jenom jedno jméno, volič si tedy vybere svého favorita, vloží lístek do obálky a ten vhodí do urny. S krajským zastupitelstvem je situace komplikovanější. I tady do obálky může volič vložit maximálně jeden lístek, ale má dvě možnosti: buď na něm nebude nic upravovat, a podpoří tak celou stranu, nebo zakroužkuje maximálně čtyři kandidáty, kterým pak dá svůj preferenční hlas.

Nejvyšší volební účast v zemi hlásí k 17:00 největší volební okrsek v republice, jímž je Vojenský újezd Březina na Vyškovsku. Rozkládá se asi na 16 000 hektarech a má jen tři obyvatele. Krátce po otevření volební místnosti jeden odvolil, a volební účast se tak raketově dostala na závratných 33 procent, řekla zástupkyně přednosty újezdu Emilia Šebestová. Újezd tvoří vojenský prostor, v němž se konají cvičení. Jde o hustě zalesněnou část Drahanské vrchoviny.

Volby
Volby

Na odlehlých samotách tam žijí hajní, popřípadě zaměstnanci vojenských lesů. Aby mohli odvolit, musejí jet do volební místnosti autem 20 až 30 kilometrů. Nachází se v hlavní vstupní budově do vojenského vyškovského areálu. V komisi zasedají čtyři ženy. Březinští mají volby trošku jiné než ostatní. Členky komise pro ně obvykle pečou koláče, aby se po jízdě až do Vyškova občerstvili. "Počítáme s účastí někde mezi sto až 200 procenty. Máme informace, že by měli odvolit všichni obyvatelé újezdu, a navíc jsme slyšely, že nám přijde přihodit obálky do urny i několik lidí na voličský průkaz, aby nás podpořili," dodala Šebestová.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.