Zpravodajství Brno

Starosta Hajan se zodpovídá ze sporného prodeje pozemků

Velikost textu:
aktualizováno 7. 11. 2012 13:11

Brno - Před Krajským soudem v Brně dnes stanul starosta Hajan na Brněnsku Jaroslav Kokrhánek (nez.). Podle obžaloby muž spolu se zastupiteli obce odsouhlasil prodej pozemků, které obci nepatřily, měly jít totiž do restituce. Z trestu ve výši téměř čtyř let, ke kterému politika odsoudil okresní soud letos v březnu, si ale Kokrhánek odseděl pouze pár týdnů. Proti verdiktu se odvolal, zaplatil dvoumilionovou kauci a vrátil se do čela obce. Za kauzu bylo podmínečně odsouzeno i několik Kokrhánkových příbuzných. Soud dnes po hodině a půl odročil další jednání na 12. prosince.

Starosta Hajan Jaroslav Kokrhánek (nez.) u soudu
Starosta Hajan Jaroslav Kokrhánek (nez.) u soudu
Otevřít galerii
  • Starosta Hajan Jaroslav Kokrhánek (nez.) u soudu zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Obsáhlý spis k případu zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Jaroslav Kokrhánek se cítí nevinen zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Soud jednání odročil na prosinec zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Podle březnového rozsudku Okresního soudu Brno-venkov Kokrhánek spolu s dalšími pěti zastupiteli posvětili nezákonný prodej pozemků, které ale měly jít do restituce. Potenciální stavební parcely se v roce 2009 rozhodli prodat jen za cenu orné půdy a utržili asi osm milionů korun. Na prodej pozemků navíc neměli podle zákona nárok. 

Soud v březnu neuvěřil tvrzení starosty, že o restitučních nárocích nevěděl, a poslal ho na tři roky a osm měsíců do vězení. "Skutek se nepochybně stal, to vyplývá ze všech důkazů. Obžalovaný soudu lhal, když uvedl, že o nároku na restituci pozemků nevěděl," zdůvodnil tehdy rozsudek soudce okresního soudu Petr Jirsa. 

Právě Jirsovo jméno dnes ve výrocích obhajoby často padalo. "Jsem zcela přesvědčen o tom, že soudce Petr Jirsa byl podjatý," uvedl advokát obžalovaných Jan Farkač. Mělo tak být mimo jiné i proto, že Jirsa má údajně vazby na rodinu Deymů, která na sporné pozemky vznesla restituční nárok. Advokáti také poukazovali na to, že podle nich obci prodejem parcel nevznikl žádný prospěch, majetek Hajan se jen z nemovitého majetku přeměnil v peníze. Problematickým bodem má být i fakt, že prodej pozemků vycházel z odborného posudku nyní už mrtvého právníka Pavla Maliny, jenž prodej nijak nezpochybnil. 

Pozemky byly v restituci, navíc prodané pod cenou

Noví majitelé, kteří pozemky od Hajan koupili v ceně 25 až 100 korun za metr čtvereční, si parcely dlouho nenechali. Během několika měsíců je přeprodali dále a za mnohem vyšší cenu. Obec prodala pozemky asi za 8 milionů, zisk nových vlastníků byl ovšem zhruba 12 milionů. Pokud bude vydáno vlastnictví oficiálním majitelům v restituci, veškerou škodu budou platit Hajany. Tedy minimálně oněch 8 milionů, škoda pak vznikla i dalším kupujícím. Celkový účet za kontroverzní prodej by se tak mohl vyšplhat až na dvacet milionů korun.

Advokáti obhajoby se snažili zpochybnit i restituční nároky rodiny Deymů, a to rozsudkem z roku 1947, podle něhož byla Marie Deymová občankou německé národnosti. "To ale nemá vliv na věc. Buď byly pozemky prodány na úkor mých klientů, a pak je jedno za kolik, nebo byly prodány na úkor obce, a pak byly prodány levně. Víme totiž, že obratem se ty pozemky prodaly za cenu mnohem vyšší," řekl právní zástupce restituentů Milan Kyjovský.

Starosta je dál v čele obce 

Starosta po březnovém verdiktu prohlásil, že se cítí nevinný, a proti rozsudku se odvolal. "Vždycky jsem se řídil svým svědomím a lidským přístupem. Nerozuměl jsem těm pozemkům, takže jsem věřil právníkům, kteří mi zpracovali posudek, že je prodat můžu. Do té doby jsem o tom neuvažoval. Určitě bych to neudělal, nebýt toho právního posudku, nemohl bych to udělat rodině. Cítím se nevinen," vypověděl tehdy s pláčem Kokrhánek. Už po několika týdnech za mřížemi se ale starosta vrátil do čela Hajan. Z vězení byl propuštěn na kauci ve výši dva miliony korun. 

Na začátku letošního roku byli odsouzeni také někteří Kokrhánkovi příbuzní. Sedmičlenné zastupitelstvo totiž bylo téměř celé složeno z jeho rodiny. Tříletý podmínečný trest s odkladem na pět let si tak v únoru od soudu odnesli například starostova dcera či zeť. Na pochybný prodej upozornil jako první pořad Reportéři ČT.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.