Zpravodajství Brno

Do vyčištěné Luhačovické přehrady se vrátily ryby

Velikost textu:

Luhačovice - Do Luhačovické přehrady se opět vrátí život. Po turistech, kteří se už v červenci začali v blízkosti vodní plochy vyskytovat, se nyní do Luhačovic mohou vrátit i rybáři. Po dva roky trvající přestávce, během které vodohospodáři přehradu vypustili a vytěžili z ní bahno, dnes totiž do vody opět pustili ryby. Pod vodní hladinou by se měly prohánět desítky kaprů, štik či úhořů.

V přehradě budou plavat kapři, štiky či úhoři
V přehradě budou plavat kapři, štiky či úhoři
Otevřít galerii
  • V přehradě budou plavat kapři, štiky či úhoři zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Do přehrady se dnes pod dohledem odborníků vrátily ryby zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Do nádrže vysadí tunu kaprů zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Těžba banha ze dna Luhačovické přehrady zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Například Milan Hanáček si po dnešku může oddechnout. Kvůli svému koníčku, rybaření, už nemusí dojíždět až na Slovensko. Do Luhačovické přehrady totiž po dvou letech vrátili vodohospodáři společně s rybáři první ryby. "To se nedá ani okomentovat. Je to prostě paráda pouštět ryby zpátky do vody a těšit se na úlovky," dodal Hanáček.

Ryby přivezli z nenápadného rybníka na okraji Koryčan na Kroměřížsku. Úhoři však putovali až z farmy na Slovensku. Přesný počet a množství ryb určil těsně před zarybněním ekologický dozor. "Vysadíme tady přes tunu kaprů. Dále asi půl tuny velkých kaprů a třicet kilo štik. Nakonec přijdou na řadu malí úhoři," uvedla mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

Celkově by se po dně přehrady mělo časem prohánět asi deset tun ryb. Tolstolobika nebo sumce už ale rybáři v přehradě nechytí. Například sumci totiž v nádrži likvidovali štiky či candáty. Nahradí je proto například okouni či líni.

přehrát video
Hovoří hospodář František Miko

Rybí osádka se do přehrady vrací po dvou letech. Tehdy rybáři před čištěním vody vylovili 270 metráků ryb. Opět si v přehradě budou moci zachytat už za pár týdnů. Rybářský spolek chce ale zpřísnit pravidla, aby nedočkaví rybáři většinu ryb hned nevylovili. První závody na Luhačovické přehradě proběhnou už příští rok na jaře.

Dva roky práce, desítky milionů korun náklady

V roce 2010 začali vodohospodáři s projektem, který trval dva roky. Stál více než sto dvacet pět milionů korun bez DPH. Kvůli závadné vodě se rozhodli Luhačovickou přehradu vypustit a z jejího dna odtěžit bahno, ve kterém přežívaly zárodky sinic. Celkem vybagrovali dělníci na tři sta tisíc kubíků sedimentu. Zároveň také zpevnili břehy vodní nádrže.

Stavba se protáhla kvůli několika komplikacím. "Přestože se podařilo odtěžit původně plánovaných 235 tisíc kubíků nánosů v rekordním čase šesti měsíců, ukázalo se až při obnažení nádrže, že na dně zůstalo z nepředvídaných příčin dalších asi 60 tisíc kubíků sedimentů plných živin," popsal už dříve jeden z nečekaných problémů Pavel Cenek z Povodí Moravy.

Ačkoliv vedení Povodí Moravy předpokládalo, že ještě letos se na přehradě nikdo nevykoupe, už v červenci se do přehrady vrhali první nadšenci. Nevadilo jim ani to, že nádrž byla naplněná jen z jedné třetiny.

Zájem turistů potěšil hlavně provozovatele hotelů a kempů v okolí vodní plochy. Těm totiž během posledních dvou let kvůli čištění přehrady výrazně poklesly tržby. Nyní se mohou těšit na lepší časy. Ke břehům přehrady se kromě rekreantů vrátí i rybáři.

Příběh Luhačovické přehrady

Říjen 2005

Přehrada u LuhačovicLuhačovickou přehradu trápí sinice, příčinou znečištění jsou podle výpočtu odborníků 3 až 4 kilogramy fosforu, které vodu v nádrži denně kontaminují. Čtyři vesnice, které leží na řece nad přehradou a znečišťují ji, vypracovaly už v roce 2001 projekt na odkanalizování. Ten ale nakonec padl. Kraj se rozhodl vsadit na osvětovou kampaň, zvažoval i příspěvky pro domácnosti na ekologické prací prášky. 

Říjen 2006

Čtyři vesnice nad přehradou – Horní a Dolní Lhota, Slopné a Sehradice – dostaly po pětiletém čekání šanci sáhnout si na evropské dotace na vybudování čističky a kanalizace. Úředníci je konečně zařadili mezi aglomerace nad dva tisíce obyvatel. 

Říjen 2008 

Povodí MoravyPovodí Moravy představilo projekt na vybagrování kontaminovaného bahna ze dna nádrže. Původní plány byly na jaře přehradu vypustit a začít bagrovat. Úklid dna by měl trvat tři roky a náklady vodohospodáři odhadli až na 200 milionů korun. Aby nákladné vyčištění přehrady mělo smysl, musí se čtyři vesnice nad ní zároveň  dočkat nové čistírny a kanalizace za dalších téměř tři sta milionů. 

Červenec 2009

Vypuštěná Luhačovická přehradaZačala první etapa prací na vyčištění přehrady – odkanalizování čtyř obcí nad nádrží. Nová kanalizace pro Dolní i Horní Lhotu, Sehradice a Slopné bude mít celkem 30 kilometrů potrubí, dvě čerpací a jednu čisticí stanici. To všechno do dvou let, dohromady za 286 milionů korun.

 

Červenec 2010

Dvě obce se musely vzdát části svého majetku, aby získaly potřebné miliony na spolufinancování stavby kanalizace. V Horní Lhotě se rozhodli prodat kulturní dům, Dolní Lhota problém vyřešila prodejem pětašedesáti hektarů lesa. 

Září 2010Výlov ryb elektrickým agregátem

Luhačovická přehrada zvedla stavidla, začalo tak její vypouštění. Z nádrže mizelo 20 až 30 centimetrů vodní hladiny denně, za tři týdny odtekly dva miliony kubických metrů vody. 

 

Říjen 2010

Přehrada u Luhačovic je téměř prázdná, po třech týdnech vytrvalého odpouštění vody začali rybáři s výlovem ryb.  

Leden 2011

Bagrování dna Luhačovické přehradyBagrování přehrady probíhá, Povodí Moravy ale narazilo na problém, kam s odtěženým sedimentem. Vodohospodářům totiž stále chybí dva klíčové dokumenty – povolení k ukládání zeminy na zemědělské pozemky a dohoda o užívání místních komunikací. Z přehrady má zmizet 230 tisíc kubíků bahna, bagry ale zatím jen hloubí přístupové cesty uvnitř nádrže. O pár dnů později musí být odvoz vytěženého bahna dočasně pozastaven. 

Květen 2011

Vypuštěná přehrada v LuhačovicíchČištění Luhačovické přehrady se dál komplikuje. Usazeného bahna je totiž na jejím dně více, než se očekávalo. Turistická sezóna roku 2011 je tak na odpis. Plánovaných 230 tisíc kubíků bahna se navýšilo o dalších 65 tisíc kubíků sedimentů. Práce se opět zastavují, vodohospodářům chybí na dokončení těžby 35 milionů korun. 

Srpen 2011

Vypuštěnou přehradu během jediné noci nečekaně naplnily přívalové deště, vypuštění posune odtěžení zbytků bahna o několik týdnů. 

Rok 2012

Dělníci pracují nepřetržitě, i v nociS ročním zpožděním oproti původnímu předpokladu probíhaly dokončovací práce. V polovině prázdnin byla nádrž už z jedné třetiny naplněná a po dvou letech se v ní vykoupali první zájemci.  

 


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.