Zpravodajství Brno

Kraj opakuje chyby při zpracování územního plánu

Velikost textu:

Brno – Do stejné řeky dvakrát nevstoupíš, praví známé přísloví. Zdá se, že krajský úřad se jím zřejmě řídit nehodlá. Stejnou chybu totiž už podruhé opakuje při pořizování Zásad územního rozvoje. Významnému dokumentu, který v červnu zrušil Nejvyšší správní soud, byla vytýkána mimo jiné i malá vstřícnost vůči námitkám obcí a jednotlivců. Teď z dokumentů, jež má Česká televize k dispozici, vyplývá, že kraj podobně postupuje i vůči městu Brnu. Hájí se tím, že nemá jinou možnost.

Odpůrci územního plánu před NSS
Odpůrci územního plánu před NSS
Otevřít galerii
  • Odpůrci územního plánu před NSS autor: Petr Malý, zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Jednání Nejvyššího správního soudu o územním plánu JMK autor: Petr Malý, zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Územní plán zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Zásady územního rozvoje zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Před několika dny odmítl krajský úřad žádost města Brna o prodloužení lhůty na vyjádření k novému krajskému územnímu plánu. Kraj poslal výzvu osmého srpna. Všechny městské části musely odpovědět do třiceti dnů.

"Minimální lhůta je třicet dní a my jsme požádali o její prodloužení," uvedl mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára. Krajský úřad ale žádost zamítl. Podle radních nic jiného udělat nemohl. "Požadavek na prodloužení mě trochu překvapil. Jisté je, že krajský úřad nemůže postupovat jinak než podle stavebního zákona. Ten stanovuje třicetidenní lhůty na podání," řekl radní Jihomoravského kraje pro oblast územního plánování David Macek (KDU-ČSL).

Výše uvedené požadavky jsou uplatněny v určité časové tísni. Statutární město Brno znovu opakuje žádost, aby stanovená lhůta – s ohledem na závažnost procesu i projednávaného dokumentu – byla prodloužena do konce října.

Zdroj: Zápis Rady města Brna, 3.9.2012

Vedení města i odborníci se ale shodují, že kraj lhůtu mohl prodloužit a vyhnul by se tím nařčení, že opět postupuje nevstřícně, což mu v červnu vytkl Nejvyšší správní soud. Mimo jiné i pro bezohlednost vůči námitkám obcí a jednotlivců se tehdy soudkyně rozhodla zrušit klíčový dokument, který řeší například trasy dálnic přes území kraje. "Kraj je pořizovatelem této dokumentace a je na jeho rozhodnutí, jakou lhůtu stanoví," uvedl hlavní architekt městské části Brno-střed Vojtěch Mencl.

Právník Ekologického právního servisu Pavel Černý se domnívá, že jde o opětovné porušení zásad dobré správy a vstřícnosti. Současný postup kraje podle něj může být jedním z argumentů v případné další žalobě k Nejvyššímu správnímu soudu.

Brnu nakonec nezbylo nic jiného, než zaslat alespoň požadavky, které uplatnilo už při minulém projednávání krajského územního plánu.

Kraj chce žádat o odklad

Naopak vedení kraje se rozhodlo podat kvůli červnovému rozhodnutí Nejvyššího správního soudu ústavní stížnost. Plánuje také podat žádost o odklad rozhodnutí soudu tak, aby zásady územního rozvoje mohly platit do té doby, než Ústavní soud o stížnosti rozhodne. Aby stihli podat stížnost včas, musí se zastupitelé sejít o týden dřív, než bylo původně v plánu.

Nejvyšší správní soud dal v červnu za pravdu třinácti obcím a dalším třinácti jednotlivcům, kteří upozorňovali na to, že Zásady územního rozvoje dostatečně nezvažují vliv staveb na životní prostředí. Soud přihlédl i k tomu, že dokument příliš nezohledňoval námitky a návrhy dotčených oblastí.

 


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.