Zpravodajství Brno

Jihomoravský kraj podá ústavní stížnost kvůli zrušenému územnímu plánu

Velikost textu:

Brno - Jihomoravští radní nesouhlasí s rozhodnutím Nejvyššího správního soudu, který v červnu letošního roku zrušil zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje. Proti dokumentu se tehdy postavilo třináct obcí a třináct jednotlivců. Jihomoravský kraj se teď rozhodl podat ústavní stížnost. Zastupitelé se kvůli tomu sejdou už o týden dříve.

Jednání Nejvyššího správního soudu o územním plánu JMK
Jednání Nejvyššího správního soudu o územním plánu JMK
Otevřít galerii
  • Jednání Nejvyššího správního soudu o územním plánu JMK autor: Petr Malý, zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Zásady územního rozvoje zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Odpůrci územního plánu před NSS autor: Petr Malý, zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Územní plán zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

"Za týden ponesu na Radu Jihomoravského kraje návrh ústavní stížnosti, posléze jej předložíme zastupitelstvu, což je jediná šance, jak zásady územního rozvoje znovu vzkřísit," uvedl současný krajský radní zodpovědný za územní plánování David Macek (KDU-ČSL). Zastupitelstvo se přitom musí sejít už o týden dříve než mělo, aby stihlo návrh odsouhlasit a podat stížnost v zákonné lhůtě.

Zároveň Macek plánuje požádat i o odklad rozhodnutí Nejvyššího správního soudu. "Budu se zasazovat o to, abychom Ústavní soud požádali o odklad rozhodnutí soudu tak, aby naše zásady územního rozvoje mohly platit, než soud rozhodne, jak s naší žádostí naloží," dodal Macek.

Soudkyně Nevyššího správního soudu dala v červnu za pravdu třinácti obcím a dalším třinácti jedincům, kteří usilovali o zrušení zásad územního rozvoje v Jihomoravském kraji. Rozhodnutí soudkyně zdůvodnila tím, že kraj dostatečně neposoudil celkový vliv staveb na životní prostředí a zdraví v regionu. Soudu se například nelíbilo trasování rychlostní silnice R43, které nerespektovalo posudek doporučující vést z ekologických důvodů silnici jinudy. Kraj se tomu ve své stížnosti hodlá podle Macka bránit.

přehrát video
Hovoří David Macek

Mezi obcemi, kterým vadily plánované dopravní stavby, byly například Moravany, Modřice či Ostopovice. Kritici regionálního územního plánu vidí pochybení kraje především v tom, že dostatečně nepřihlédl k námitkám vedení obcí i jednotlivců. Ti přicházeli s alternativními návrhy, jak by se mohly silnice obydleným místům vyhnout. "Trváme na tom, že ve chvíli, kdy nám po vyhodnocení všech okolností zůstane více variant u některých staveb, má zastupitelstvo možnost z těchto variant některou preferovat a doporučit," upozornil Macek.

Důvody stížnosti na ZÚR:

  • R43 (Brno – M. Třebová) – trasování přes Bystrc
  • R52 (Brno – Mikulov, st. hr.) – trasování z Pohořelic na hranice
  • R55 (Břeclav – Olomouc) – části trasy
  • I/38 (Hatě, st. hr. – Grešlové Mýto – další kraj) – plán modernizace s obchvatem Znojma
  • jihozápadní, jihovýchodní, jižní tangenta města Brna
Zdroj: ČT Brno, ČT24

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.