Zpravodajství Brno

Exstarostovi Tavíkovic vysklili okna

Velikost textu:
aktualizováno 3. 9. 2012 13:34

Tavíkovice – Spory o vedení Tavíkovic na Znojemsku opět vygradovaly. Exstarostův dům napadli a poničili místní lidé, vysklili mu okna. Na jaře větší část zastupitelů starostu Libora Kosoura (nez.) odvolala a na jeho post zvolila Janu Hovězovou (nez.). Klid v obci ale nezavládl. Kosour totiž odmítá nově zvolenou starostku na úřad pustit a proti rozhodnutí zastupitelstva podává jednu stížnost za druhou. Spory už několikrát vyústily až k fyzickému násilí.

Spory o vedení obce vygradovaly
Spory o vedení obce vygradovaly
Otevřít galerii
  • Spory o vedení obce vygradovaly zdroj: František Střecha https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • K incidentu přijela i policie zdroj: František Střecha https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Ušetřena nebyla ani rozvodná skříň zdroj: František Střecha https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Vysklená okna zdroj: František Střecha https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

"Večer při sledování televize jsem slyšel prudké rány na dveře u vchodu. Byl to pokus o jejich vyražení. Tak jsem si vzpomněl, že mám v kotelně železné dveře. Vstoupil jsem do kotelny, odkud jsem zavolal policii," popsal incident sesazený starosta Tavíkovic Libor Kosour (nez.). Až po telefonu se exstarosta dozvěděl, že se před jeho domem postupně shromáždilo asi 15 lidí, údajně ozbrojených dřevěnými a železnými tyčemi.

přehrát video
Incident popisuje exstarosta Libor Kosour (nez.)

Důsledkem večerního útoku jsou rozbitá okna a škoda za 4 tisíce korun. Příčiny už tak jasné nejsou. Bývalý starosta Tavíkovic tvrdí, že útok souvisí s bojem o radnici. Ostatní zastupitelé ho letos v dubnu za jeho zády odvolali a do čela obce zvolili Janu Hovězovou. Kosour rošádu neuznal a odstoupit odmítl. Naopak podle nové starostky jsou rozbitá okna jen reakcí na lživý dopis, který její předchůdce roznesl po obci. 

"Někteří už to bohužel nevydrželi a paní, jejíž manžel byl obviněn z nevěry, běžela k němu domů. Opakovaně ho vyzývala, aby vyšel ven a vysvětlil jí, proč takovéto věci píše," popsala další verzi incidentu starostka Tavíkovic Jana Hovězová (nez.). Když prý se rozčilená žena nedočkala od Libora Kosoura žádné odpovědi, v afektu mu na domě vysklila několik oken. 

přehrát video
Verze incidentu podle starostky Jany Hovězové (nez.)

"Nebylo to poprvé, kdy jsme vyjížděli k takovýmto slovním útokům nebo fyzickým napadáním v obci Tavíkovice," potvrdila mluvčí znojemských policistů Lenka Drahokoupilová. Ne vždy je přitom jasné, kdo je obětí a kdo iniciátorem útoku. "Pan Kosour pořád neoprávněně tvrdí, že je mu usilováno o život. Což není pravda, protože jediný skutečně ozbrojený člověk v obci je on," tvrdila starostka Hovězová v narážce na nedávnou potyčku, při které prý bývalý starosta zasáhl jednoho zastupitele elektrickým paralyzérem. I tento incident vidí Kosour zcela jinak. "Kdyby byl pan Illek zasažen skutečně paralyzérem, nemohl by mi odcizit automobil služební a odjet s ním, protože by byl pravděpodobně 5 minut v bezvědomí," uvedl Kosour. 

Místní lidé se bojí podivné dvojvládí komentovat. Odvahu našel jen soused Libora Kosoura. "Kdysi jsme byli dobří kamarádi. Dneska? Celou dědinu štve!" řekl muž. Libor Kosour teď chystá další trestní oznámení na nové vedení obce, tentokrát za křivé obvinění. Zastupitelé v čele s novou starostkou pro změnu plánují podat trestní oznámení na něj.  

  • Útočníci vysklili okna
    Útočníci vysklili okna zdroj: František Střecha
  • Útočníci vysklili okna
    Útočníci vysklili okna zdroj: František Střecha

Táhlé dvojvládí paralyzuje celou obec 

Obec se sotva šesti sty obyvateli teď de facto vedou dva starostové. Jeden oficiálně a jeden podle svého názoru. Do nezvyklé situace Tavíkovice dostaly vyhrocené spory mezi starostou a částí opozičních zastupitelů. Starostu Libora Kosoura (nez.) na jednání 30. března zastupitelé odvolali a místo něj si zvolili Janu Hovězovou (nez.).  

Exstarosta je ale přesvědčen, že schůze, na níž byl odvolán, byla svolána neoprávněně, a jeho sesazení je tedy neplatné. Vypjatou situaci v obci muselo proto řešit i Ministerstvo vnitra. Ačkoliv se Kosour odvolával na to, že zastupitelstvo není usnášeníschopné, a nemohlo ho tudíž oficiálně odvolat, na výzvu ministerstva se zastupitelstvo sešlo, čímž byla potvrzena jeho funkčnost. Zároveň tak bylo potvrzeno sesazení Kosoura. "Podle konečného vyjádření Ministerstva vnitra bych obec měla vést já," ujistila před časem Hovězová.  

Spory pokračují dál, došlo i na násilí   

Tím měl celý problém skončit. Napětí v obci ovšem trvá dál. Exstarosta totiž odmítl předat úřad, neuznal ani stanovisko ministerstva. Na spory zastupitelů a vedení obce doplácí i běžní lidé, kteří kvůli uzavřenému úřadu nemohou platit poplatky, kdy potřebují, a obtížně získávají i různá potvrzení. Utichl také společenský a kulturní život v obci.  

Poslední setkání starostů skončilo zmíněnou potyčkou s paralyzérem. Hovězová a někteří zastupitelé tvrdí, že při snaze o předání potřebných dokumentů Kosourovi použil bývalý starosta proti jednomu ze zastupitelů elektrický paralyzér. Kosour se brání s tím, že pouze reagoval na napadení nožem. 

Policie už v minulosti řešila i anonymní vzkazy, které bývalý starosta dostával. Kromě dopisů mu došla i prázdná nábojnice. "Ze začátku jsem to bral jako něco, co patří k funkci starosty. Ale po té kulce, a když mě jeden člověk fyzicky napadl a vyhrožoval mi zabitím, to už můžu jen těžko vnímat jako legraci," řekl tehdy Kosour. Policie žádného pachatele neodhalila a vyšetřování ukončila.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.