Zpravodajství Brno

Radní Brna chtějí vystoupit ze svazku obcí UNESCO

Velikost textu:

Brno – Brněnští radní navrhují vystoupit ze svazku obcí a měst České dědictví UNESCO. Důvodem je navýšení ročního členského příspěvku ze 100 na 150 tisíc. Organizace pomáhá tuzemským městům, která schraňují světové kulturní dědictví, s propagací. Podle ostatních členů i odborníků na marketing je krok Brna nepochopitelný. Být členem svazku se totiž vyplatí.

České památky pod UNESCO
České památky pod UNESCO

České dědictví UNESCO je dobrovolný svazek tuzemských obcí a měst, na jejichž území se nachází památka zapsaná na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví. Od roku 2001 se sdružení snaží hájit zájmy "unescových měst", důležitá je ale hlavně společná propagace. Brněnští radní ale nejsou s angažováním města ve svazku spokojeni a chtějí z něj vystoupit. 

"Přínosy v tomto sdružení nebyly takové, jaké jsme předpokládali. Nehledě na to, že bez projednání s Brnem valná hromada navyšovala poplatky," vysvětlila návrh radních náměstkyně primátora Jana Bohuňovská (ODS). Brno mělo napříště místo 100 tisíc ročně zaplatit do společné kasy 150 tisíc. O návrhu radních budou na nejbližším zasedání rozhodovat zastupitelé, kteří určí, jestli dá město 50 tisíc navíc, nebo ze svazku vystoupí. 

přehrát video
Hovoří předseda svazku a starosta Lednice Libor Kabát (nez.)

Města ve svazku České dědictví UNESCO

Brno, Český Krumlov, Holašovice, Kroměříž, Kutná Hora, Lednicko-valtický areál, Litomyšl, Olomouc, Telč, Třebíč, Žďár nad Sázavou.

Postoj Brna nechápe předseda sdružení a zároveň starosta členské obce Lednice Libor Kabát (nez.). "Mrzí nás to, snažili jsme se Brnu přednést pozitiva členství a rozmluvit jim to," potvrdil Kabát. Podle něj jsou výhody členství s poplatkem nesrovnatelné. Svazek zajišťuje třeba kampaně "Vítejte v ČR – zemi památek UNESCO", reklamy na ruzyňském letišti nebo v pražském metru. "Příspěvek pro nás tvoří jen finanční základ, díky kterému můžeme kofinancovat peníze z dotací," dodal starosta. 

"Olomouc určitě má z členství výhody. Díky tomu, že jsme sdružení jako všechna města UNESCO, tak jsme se dostali třeba do programu agentury Czech Tourism. Díky ní jsme natočili spoty, které se promítají na palubách letadel ČSA. Máme i další propagaci, zastoupení na veletrzích,… Těch 150 tisíc je adekvátní částka, dokonce nám umožňuje i čerpat dotace, takže výnosnost je ještě vyšší. Já osobně si myslím, že to potáhneme dál i za Prahu a Brno, protože prezentovat památky UNESCO v Česku a vynechat tato dvě města, to by nemělo smysl. Pro menší města je tato prezentace životně důležitá."

Rostislav Holický, oddělení kultury, Magistrát města Olomouc

Vystoupení Brna by navíc poškodilo celý svazek obcí, v němž jsou kromě Prahy všechna česká města s památkou UNESCO. Brno je spolu s Olomoucí největším plátcem, přesto platí v přepočtu na obyvatele nepoměrně méně než třeba Lednice s 2 300 obyvateli a ročním příspěvkem 35 tisíc korun. Svazek navíc propaguje památky plošně, brněnská vila Tugendhat tak v materiálech zůstane, i kdyby Brno spolek opustilo. 

Krok brněnských radní nechápe ani odbornice na marketing cestovního ruchu. "Obecně je dobré mít nad sebou nějaké zastřešení. Zlínský kraj je v podobném svazku a nám to přineslo jen samá pozitiva. Dostaneme za to takovou propagaci, na kterou bychom za stejné peníze sami nedosáhli," vysvětlila marketingová odbornice Dana Daňová. 

Za nic bych neměnil, říká starosta Holašovic

HolašoviceSvazek si nemohou vynachválit ani Holašovičtí. Jejich obec je proslulá svým téměř zcela dochovaným středověkým systémem obytných domů a sýpek. Malá vesnice v jižních Čechách má pouhých 140 obyvatel a do rozpočtu sdružení UNESCO měst přispívá 5 tisíc korun ročně. "Pro nás je to jednoznačně přínos. Jsme malá obec, máme omezené možnosti jak zdrojové a finanční, tak i kapacitní. Tahle synergie využívání společné propagace akcí a je pro nás jednoznačně přínosná. Několikrát se ukázalo, že na takové projekty, jako byly v rámci Českého dědictví UNESCO, bychom sami nikdy nedosáhli. Za nic bych neměnil," řekl starosta Holašovic Jan Jílek (nez.). I když Holašovice do společného rozpočtu přispívají poměrně méně, v případě projektů doplácí na propagaci každé město stejně – od Brna až po malou vesnici. I přesto se podle starosty členství ve svazku vyplatí.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.