Zpravodajství Brno

Letošní Grand Prix návštěvnický rekord nepřekonala

Velikost textu:

Brno - Zvuk motorek, který byl kulisou Brna celý víkend, skončil. Z bran Masarykova okruhu se dnes odpoledne hrnuly davy fanoušků. Právě jejich odjezdy jsou tradičně nejnáročnější na koordinaci, alespoň optikou policistů.

Nad brněnskou Grand Prix 2013 visí otazník
Nad brněnskou Grand Prix 2013 visí otazník
Otevřít galerii
  • Nad brněnskou Grand Prix 2013 visí otazník zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Dnes na závody přišlo 139 tisíc diváků zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Odjezd fanoušků proběhl bez problémů zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Většina řidičů přistižených s alkoholem v krvi byli Češi zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

"Odjezd fanoušků proběhl bez problémů, hlavní nápor trval zhruba dvě hodiny," potvrdil šéf jihomoravské dopravní policie Jindřich Rybka. Za celý víkend policisté zkontrolovali přes 11 tisíc aut a motorek, zastavili dvě desítky řidičů s alkoholem v krvi a vyřídili téměř 250 přestupků, z nichž většina končila pokutou. Policie také řešila výstřelky pětatřicetiletého německého fanouška, který se před jedním ze stánků s občerstvením obnažoval a vykonával potřebu. Jedna z motorkářských fanynek přivolala hlídku, jež měla se silně opilým mužem hodně práce. Muž, který nadýchal přes dvě promile, nakonec skončil v poutech.

Po třech dnech, kdy pořadatelská agentura Dorna držela čísla letošní návštěvnosti pod pokličkou, je konečně jasno. Přijelo 212 tisíc fanoušků, tedy o 26 tisíc méně než loni. "Po celém světě došlo k mírnému, někde dokonce i k velmi výraznému poklesu návštěvnosti celého šampionátu. U nás ještě zasáhla moc z hůry, bylo horší počasí," vysvětlil mluvčí Automotodromu Brno Jiří Smetana. 

přehrát video
NO COMMENT: Odjezd fanoušků proběhl bez problémů

Fanoušci se rozjeli s nadějí, že se sem zase za rok vrátí. Nad brněnskou Grand Prix totiž už dva roky visí otazník a spekuluje se, že letošní ročník mohl být také poslední. Automotodromu totiž chybí peníze, teď nemá ani na zapsání do příští sezóny. "Poplatek je zhruba 70 milionů korun, přičemž celkový rozpočet Velké ceny je asi 140 milionů. Jenom loni byla Velká cena ve ztrátě 30 milionů korun," řekl Smetana. "Masarykův okruh může fungovat bez dotací, ale ne závody mistrovství světa. Je potřeba to řešit systémově," dodala ředitelka Automotodromu Brno Ivana Ulmanová. 

Dnes na závody Velké ceny ČR přišlo 139 323 návštěvníků. Celkově zhlédlo brněnský díl seriálu Grand Prix 212 303 lidí.

Klíčové jednání s ministerstvem školství o dotacích na příští rok je naplánováno na září. Definitivně jasno musí být do konce roku, kdy brněnský Automotodrom začíná s přípravou Velké ceny na rok 2013. Stát by přitom podle pořadatelů přispět měl, jen na vybraném DPH, které souvisí se závodem Grand Prix, vydělá přes 100 milionů korun.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.