Zpravodajství Brno

Staví v Syrovicích bez povolení, taktika se jim zřejmě vyplatí

Velikost textu:

Syrovice - V Syrovicích na Brněnsku dál načerno vyrůstají nové rodinné domky. Developerská firma HASAN & SONS začala stavět bez stavebního povolení i bez územního rozhodnutí. I přesto se tato taktika nejspíš vyplatí. Podle vyjádření stavebního úřadu totiž firma domy nebude muset zbořit. Zaplatí sice pokutu, úředníci ale černé stavby pravděpodobně zpětně zlegalizují.

Dvanáct domů už má obvodové zdi
Dvanáct domů už má obvodové zdi
Otevřít galerii
  • Dvanáct domů už má obvodové zdi zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Černou stavbu se zřejmě podaří zpětně legalizovat zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Na domy nemá developer stavební povolení zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Stavba pokračuje dál zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

V syrovické lokalitě zvané Chocholáče dál nerušeně vyrůstá tucet rodinných domů. A to navzdory chybějícímu stavebnímu povolení, územnímu rozhodnutí, správnímu řízení i uložené pokutě. Když byl na místě štáb České televize před dvěma měsíci, dělníci betonovali základové desky. Podle vyjádření investora šlo jen o přípravné práce. Ty ale za dva měsíce pokročily tak daleko, že domy už mají obvodové zdi. 

Podle stavebního úřadu se jedná o jasné započetí stavby bez povolení. V červnu proto úřad zahájil správní řízení o odstranění stavby. Nakonec se ale developerovi jeho taktika zřejmě vyplatí. Úřad totiž ustoupil od snahy domy načerno postavené domy zbourat.

"Stavební úřad v Rajhradu vede správní řízení o spáchání správního deliktu. Společnost správní delikt spáchala a bude jí uložena pokuta. K bourání domů nedojde, nejedná se o lokalitu, která by nebyla zahrnuta do územního plánu obce. Ve chvíli, kdy budou v dané lokalitě povolené sítě, můžeme dodatečně povolit i rodinné domy, pokud si developer o toto povolení zažádá."

Andrea Chromá, úřednice stavebního úřadu v Rajhradu

Pokutě se firma HASAN & SONS nevyhne, domy ale může zpětně legalizovat, jakmile dodatečně lokalitu zasíťuje a postaví komunikaci. Stavební úřad s největší pravděpodobností stavbu dodatečně povolí. Investor původně neměl povolení ani na stavbu inženýrských sítí a veřejného osvětlení, bez nichž stavební povolení na rodinné domy získat vůbec nemůže. Zástupce developera se k situaci nechtěl vyjadřovat, na nápravě ale prý spolupracuje se stavebním úřadem.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.